• Fri Frakt 
  • Fria Returer & Byten 

Bett för häst & ponny

Vilket bett ska jag välja till min häst? Det är en fråga de allra flesta ryttare ställer sig med jämna mellanrum och det finns egentligen inget ”rätt” svar. Som tur är så finns det idag en mängd olika bett att välja mellan, eftersom alla hästar är olika så är behövs därför också olika typer av bett. Bett för både häst och ponny kan tillverkas i rostfritt, gummi, läder och mycket mer. Populärt på senaste tiden är bett som tillverkas i så kallat sötjärn. Det är oftast en kopparlegering som leder värmen bättre än traditionella rostfria bett. Sötjärn avger också en söt behaglig smak som hästarna uppskattar och som i sin tur gör att de har lättare att acceptera bettet. Gummibett och läderbett av olika slag kan vara att föredra om du har en känsligare häst som behöver ett mildare bett, här är också fördelen att även om mundelen är av gummi så kan den ändå kombineras med till exempel pelhamstänger eller fasta ringar och så vidare.

Hackamore - ett bettlöst alternativ

Hackamore är ett mycket bra alternativ till traditionella bett. Hackamore är ett helt bettlöst alternativ som verkar genom ett tryck på nosryggen och även till viss del uppe på nacken där nackstycket går. Trycket på nacken blir mindre om remmen under käken är mer spänd, så det går att fördela utefter vad som blir bekvämast för hästen. Hackamore finns med både korta och långa skänklar och det finns även kombi-hackamore som, lite som det låter, kombinerar ett vanligt bett med ett Hackamore. Du fäster ditt Hackamore på sidostyckena på tränset och det fungerar med de flesta träns. Ett tips är att välja ett träns med fodrat och bredare nackstycke om du vill göra det lite extra milt.

Pelhambett, baucher bett & mycket mer 

Lika väl som att mundelen på ett bett kan variera så finns det idag en uppsjö av olika bettringar och varianter, klassiska pelhambett som ses som ett starkare bett med hävstångseffekt. Pelhambett verkar lite som ett hackamore och fördelar trycket mellan bett och nacke. Även på pelhambett kan du styra trycket mot nacken utefter hur hårt kedjan är spänd under käken. Tips! För att mildra ett pelhambett kan du byta ut kedjan mot till exempel en sporrem. Andra populära alternativ idag är baucher bett, parerstänger, gag med mera. Se hela vårt utbud här och tveka inte att höra av dig om du har frågor!

Läs mer
  • Varumärke:
Produkter
Övrigt