Träns

Tränset skapar en förbindelse mellan dig och hästen och kan ha stor påverkan på utfallet av ridpasset, dels beroende på din egen inverkan på tygeln, men också beroende på tränsets modell och därmed dess effekt. Att välja rätt träns är därför viktigt.

Läs mer

Vilket träns är bäst för din häst eller ponny?

Träns är utformade och anpassade både efter olika discipliner och för att ge olika effekt, så beroende på om du utövar dressyr, hoppning eller kanske fälttävlan, kan det bästa tränset för din häst variera. Likaså kan valet av träns bero på din hästs ålder, hur känslig hästen är och vilken nivå du rider på. För att du lätt ska hitta det bästa tränset för din häst eller ponny behöver vi börja med att bryta ut de olika typerna av träns och vad de är bra för.

Olika typer av träns och dess funktion

Det finns många olika typer av träns. De vanligaste modellerna är:

  • Remontträns / Träns med remontnosgrimma
  • Engelskt träns / Träns med engelsk nosgrimma
  • Aachenträns / Träns med aachennosgrimma
  • Pullarträns / Träns med pullarnosgrimma
  • Sidepull, hackamoreträns och andra bettlösa träns
  • Kandar och dressyrträns
  • Anatomiska träns i varierande utföranden
  • Olika typer av träns för speciella grenar, så som westernträns, islandsträns osv.

Remontnosgrimman, den engelska nosgrimman, aachennosgrimman och pullarnosgrimman är egentligen bara just precis nosgrimmor, som används till ett klassiskt, engelskt träns och därmed skapar olika varianter för olika ändamål. De flesta träns har exakt den möjligheten, att justeras och göras om med olika delar efter behov, för att skapa det optimala tränset för just din häst.

Remontträns, eller träns med remontnosgrimma – Träns till unghäst

Remont är militärens term för unghäst – remontträns betyder alltså unghästträns. Remonttränset, eller tränset med remontnosgrimman, används speciellt för unga hästar eftersom nosgrimman som placeras nedanför bettet är mer skonsam mot tänderna, som för unga individer kan vara känsliga. Remonttränset är också lämpligt för äldre hästar som undviker bettet och behöver stärkt kommunikation. Ett remontträns ger ett av de hårdare betten, det ska därför användas försiktigt. Förutom redan nämna användningsområden är remonttränset också det vanligaste tränset för islandshästar, dock används det då oftast utan käkrem.

Engelskt träns, eller träns med engelsk nosgrimma – Enkelt och mångsidigt

Det engelska tränset är väldigt enkelt och klassiskt. Den engelska nosgrimman sitter innanför sidostyckena och finns i många olika utföranden – från breda till smala. Det engelska tränset är väldigt anpassningsbart och står till grund för remontträns, aachenträns och pullarträns. Du kan med lätthet också byta ut tränsets pannband för att göra det mer personligt. Användningsområdena är många, och det engelska tränset gör sig extra bra för hästar med kort nosparti, men det bör användas med försiktighet på unghästar, då det kan orsaka skav i munnen vid tandlossning.

Aachenträns, eller träns med aachennosgrimma – För hästar som gapar

Aachentränset är i grund och botten ett engelskt träns, men har en extra rem man spänner under bettet, som ska hindra hästen från att öppna munnen.

Pullarträns, eller träns med pullarnosgrimma – Till den heta hästen

Pullartränset är exemplariskt för den heta hästen, men kan också vara ett alternativ till unghästen, istället för ett remontträns. Pullarnosgrimman består av två remmar som korsar varandra över nosryggen, varav den ena knäpps under bettet och den andra på ganaschen, och därmed ger frihet till tänderna. Det är därför det är ett bra alternativ även för unghästen. Där remmarna korsar över nosryggen brukar tränset vara extra stötdämpat, ibland med ludd. Pullartränset ger, förutom frihet till tänderna, också bra frihet till andningsvägarna. Därför är det extra populärt inom hoppning och fältritt.

Bettlöst träns så som sidepull och hackamore

Om hästen är känslig i munnen, eller helt enkelt har svårt att acceptera bettet, kan ett bettlöst träns vara en lösning. Det är också ett bra alternativ om hästen har sår eller skador i munnen som gör att den inte kan ha bett. Det måste dock inte vara några bakomliggande problem som gör att man väljer ett bettlöst träns. Många föredrar att rida bettlöst av andra anledningar. Det är t.ex väldigt vanligt inom westernridning. Sidepull och hackamore är varianter av bettlösa träns, varav hackamore har skänklar du fäster på ett hackamoreträns. Hackamore är väldigt skarpt och har en hävstångseffekt, medan sidepull är ett mycket mildare val.

Kandar och andra träns för dressyr

Ett kandar används inom högre nivåer i dressyren. På tävling är det tillåtet från Medelsvår B och klasser uppåt. Huvudlaget påminner oftast om det engelska tränset men har dubbla sidostycken, så att man kan fästa dubbla bett i det – ett bridongbett och ett stångbett. Dressyrträns är väldigt lika engelska träns eller aachenträns, men har oftast en mycket bredare nosgrimma, som är väl vadderad och anatomiskt utformad.

Ett ergonomiskt och anatomiskt träns – mer än bara bekvämt

Idag är de flesta träns anatomiskt utformade, vilket inte bara är ett ergonomiskt och mycket bekvämare alternativ för hästens skull, det anatomiska tränset gör också hästen lugnare och mer fokuserad på dina hjälper, vilket ökar kommunikationen er emellan. Förutom ovan nämnda modeller finns det en hel del nya varianter som framkommit i och med utvecklingen av anatomiska träns. Däribland storfavoriten Micklem, som är ett träns från Horseware, och som finns i modellerna Micklem multibridle och Micklem Competition.

Fina träns av hög kvalitet blir en investering för många år framöver

Träns tillverkas allt som oftast av läder, men det förekommer också andra varianter av bland annat nylon och fuskskinn. Väljer du ett högkvalitativt träns av läder, och sedan sköter om det ordentligt, har du ett träns för årtionden att komma. Var noga med att tvätta lädret och smörja tränset regelbundet för att det ska hålla sig mjukt och fint. Du hittar all lädervård du kan tänkas behöva hos oss, samt ett välsorterat sortiment av de bästa tränsen för din häst och ponny, från välkända varumärken som Dyon och Lippo. Glöm inte att komplettera tränset med tyglar och bett, för en komplett uppsättning.

Stäng
Filtrera Filtrera

Dina val

Kategorier
Hackamore & Bettlösa Träns Kandarträns & Dressyrträns Nosludd & Nackludd Pannband Träns Tränstillbehör
Varumärke
Aubrion BR by Equality Line Catago Dyon Equiline HKM Horse Guard Horseware Kentucky Lippo Premiere QHP Schockemöhle Sports Shires
Storlek
Cob Full Liten ponny OneSize Ponny Shetland X-full XX-full XX-Large
Färg
Beige Blå Brun Grön Gul Guld Lila Rosa Röd Silver Svart Vit
Visa produkter
Artikel 1-32 av 148
Logga in
Choose country
Change country
Continue to horseonline.se