Flughuvor till häst och ponny

Vissa insektsangrepp kan ha förödande konsekvenser, så se till att ge din häst det bästa skyddet möjligt. En flughuva, även ibland kallad flugmask eller flugluva, är ett mycket bra och enkelt sätt för dig att hjälpa din häst eller ponny undan flugor och andra påträngande insekter, så att den kan få en lugn och skön tillvaro i hagen.

Läs mer

Varför det är viktigt med en flughuva till hästen

Det kan vara svårt för oss människor, som inte spenderar lika mycket tid utomhus som hästen gör, och heller inte attraherar insekter på samma vis som en häst gör, att förstå hur illa insekter kan vara. Har du en fluga surrandes kring dig viftar du lätt bort den med handen, eller i värsta fall hämtar du flugsmällaren. Hästen har inte samma möjlighet att göra sig av med flugor och andra insekter. Den kan vifta med svansen, manen och luggen, stampa med benen och röra på kroppen. Men den kommer inte åt på samma vis, och då har hästen troligtvis betydligt fler än en fluga att försöka vifta bort.

Det är minst lika jobbigt för hästen att ha flugor krypandes på sig som det är för oss - kanske till och med ännu jobbigare. Det är nämligen så att flugor livnär sig på att slicka i sig både blod och tårvätska från hästen, därför sitter de ofta runt just precis ögonen på din häst.

Det är inte alls ovanligt att hästar får inflammationer i ögonen, som sprids av bakterier och virus som flugor bär med sig. Även flugägg återfinns allt för ofta i hästögon. Om din häst råkat ut för något av detta ska du skölja eller badda ögonen med koksaltlösning åtminstone 4-5 gånger om dagen, men det bästa är givetvis om du minimerar uppkomsten med hjälp av en flughuva från allra första början.

Förutom flugor och ögonsjukdomar hjälper en flughuva mot mycket annat. Den kan till exempel reducera risken för stick från jordgetingar, som ofta sticker betande hästar i huvudet och därmed kan orsaka andningsbesvär. Den håller också bromsar och hästflugor borta från ansiktspartiet, vilka biter väldigt hårt och skapar otrolig smärta för hästen. Den håller knott borta från ansiktets känsliga delar, vilket är till stor hjälp, då knott i svärm kan bita hästen så pass att hästens blodcirkulation blir påverkad, som i sin tur kan ge skador på hjärtmuskeln, ge blodtrycksfall och i slutändan leda till hjärtstillestånd.

Flughuva som solskydd

En flughuva skyddar inte bara mot insekter, den skyddar också mot solens farliga strålar. Starkt solljus kan vara irriterande för hästens ögon, men hästar riskerar också att bränna sig i solen. Hästar med ljus, blottad hud, vilket ofta förekommer på mulen, är extra utsatta. Då passar det perfekt att ge extra skydd med hjälp av en flughuva. Vissa flughuvor är till och med försedda med UV-skydd, för att avskärma hästen ytterligare mot solens strålar.

Flughuva eller flugpannband – vad är bäst?

Ett flugpannband är ett bra komplement till hästen som har tunn eller kort lugg, men den ger inte i närheten av samma skydd som en flughuva gör. Pannbandet täcker endast ögonpartiet, och är väldigt bra på så vis att det rör sig när hästen skakar på huvudet, och därmed viftar bort flugorna. En flughuva däremot, skyddar inte bara ögonen, utan hela ansiktet, inklusive öronen, om man väljer en flughuva med öron, samt mulen, om man väljer en lång flughuva med nosskydd, eller mulskydd som det också kallas. Både flugpannbandet och flughuvan kan användas både i hagen och under ridturen.

Vilken typ av flughuva, flugmask eller flugluva ska man välja?

Vilken typ av flughuva du ska välja beror dels på hur känslig din häst är, och dels på hur pass skyddad du vill att hästen ska vara. En flugluva, som även skyddar öronen, är det bästa alternativet för ett fullgott skydd. Men vissa hästar är rädda om sina öron och tycker att det är obehagligt att ha något på dem. I dessa fall kan en flughuva utan öron vara ett bättre val.

Det finns mjuka, elastiska flugmasker med utskurna ögon, som sitter tajt kring huvudet. Dessa är oftast tillverkade av någon typ av nylontyg eller annat snabbtorkande tyg med lätt vikt och hög passform. Men det finns också flughuvor med båge, som med hjälp av en inbyggd skena, förhindrar att huvan lägger sig mot ögonen, för bästa komfort. Sedan finns det otaliga modeller däremellan att välja bland. Vilken typ du ska välja beror på vilken din häst trivs bäst i. Detta innebär att du kan behöva testa dig fram innan du hittar rätt. Hos oss finner du ett brett utbud innehållandes kända varumärken. Vi har bland annat Shires populära flughuvor, favoriterna Rambo flughuva och Amigo flughuva från Horseware samt Bucas storsäljande flughuva Zebra, som med sitt randiga mönster sägs förvirra och stöta bort flugor.

Om din häst får skav av att bära flughuva är det bättre att du varierar mellan olika modeller, snarare än att undvika användningen helt, så att du säkerställer att din häst får ett fullgott skydd.

Kombinera flughuvan för optimalt flugskydd

Flughuvan täcker bara ansiktet och för att ge din häst optimalt skydd mot flugor och andra insekter behöver du investera i både flugmedel och kanske till och med ett flugtäcke. Dessa komponenter utgör tillsammans det skydd som hästen behöver för att kunna vara avslappnad och njuta till fullo under sommarhalvåret.

Stäng
Filtrera Filtrera

Dina val

Varumärke
Bucas Equiline Horse Guard Horseware Kentucky Premiere Shires
Storlek
100 105 115 125 135 145 155 Cob Full Large Liten ponny Medium Ponny Shetland Small X-full X-Large X-Small XX-full XX-Large XX-Small XXX-Small
Färg
Beige Blå Brun Flerfärgad Grå Röd Silver Svart Vit
Visa produkter
Artikel 1-32 av 32
Flugmask Slim Fit Svart
fr. 499 kr
Amigo Flugmask Marinblå
319 kr
Flughuva Zebra Svart/Vit
149 kr
Flugmask Pro Svart
699 kr
Benson Flugmask Svart
789 kr
Flugmask Soft HG Svart
199 kr
Mio Flugmask Marinblå
319 kr
Flugmask HG Svart/Marinblå
269 kr
Logga in
Choose country
Continue to horseonline.se