Hästens matsmältningssystem är konstruerat för att den ska äta lite och ofta, den har en liten magsäck i förhållande till sin totala kroppsvolym. Våra utfodringsrutiner är inte alltid helt optimala för hästen och det finns även andra saker i hästens vardag som kan påverka och störa hästens mag- och tarmfunktion. Till exempel om hästen reser mycket, tävlar och förväntas prestera på hög nivå eller befinner sig i en stressig miljö. Då kan tillskott som hjälper hästen med sin matsmältning vara en god idé för att undvika och förebygga magsår.
Läs mer
Tillskottsfoder vid magsår
Matsmältningsproblem är inte helt ovanligt hos hästar idag och om man inte hjälper hästen att förebygga eller motverka detta så kan det så småningom utveckla sig till magsår. Idag finns naturliga produkter av hög kvalitet utformade för att understödja en häst som lider av magsår. Du kan ge hälsofrämjande tillskott för mag- och tarmbalansen i förebyggande syfte och du kan också ge tillskott som motverkar redan uppkommet magsår i samråd med din veterinär. Här hittar du vårt utbud av högkvalitativa tillskott som gör gott för en stressad mage.
Tillskottsfoder för äldre hästar
När hästen börjar bli äldre kan mag- och tarmhälsan påverkas genom exempelvis en något nedsatt eller försämrad funktion. Äldre hästar kan också få hormonförändringar som påverkar kroppen på olika sätt och detta kan man behöva balansera upp och hjälpa hästen med. I första hand rådgör man naturligtvis med sin veterinär men sedan finns det bra tillskottsfoder som kan understödja en balanserad tarmfunktion och hjälpa hästen till ett mer harmoniskt liv.
Psylliumfrö eller loppfrö för en god maghälsa
När det är sparsamt med gräs på marken till exempel under höst- och vinterhalvåret eller om hästen går i grusad hage, så kan det vara bra att ha lite extra koll så att den inte får i sig för mycket sand och grus. En del hästar tycker rötter är smakliga och kan få i sig en del jord när dom gräver i marken och petar i sig rötter. Tyvärr så ökar risken för kolik om hästen får i sig mycket sand eller grus. Då är loppfrön eller psylliumfrön som det också heter, en bra lösning. Loppfröna bildar ett slem när dom kommer ner i magen och i kontakt med magsäcksvätskan. Detta slem binder sand och grus och transporterar ut det den naturliga vägen ur kroppen. Att ha lite loppfrön hemma är alltid bra så att du kan ge som tillskott i förebyggande syfte under extra riskabla årstider.