Vitaminer & mineraler för häst

Ett grovfoder räcker väldigt långt för att uppfylla våra hästars behov av näringsvärden som till exempel energi och protein, men när det kommer till vitaminer och mineraler behöver man oftast komplettera. Här nedan reder vi ut vad mineraler och vitaminer är för något.
Läs mer
Tänk på att många mineraler och vitaminer är beroende av varandra eller andra ämnen för att tas upp ordentligt i kroppen. Vitaminer och mineraler kan påverka varandra och bör alltid ges i korrekt mängd i förhållande till övrig foderstat. Vi rekommenderar att alltid ha en grovfoderanalys att utgå ifrån och rådfråga en expert som till exempel en foderrådgivare om du är osäker.

Mineraler

Mineraler är viktiga ämnen för såväl djur som människor, allas våra kroppar är till stor del uppbyggda av olika mineraler. Varför mineraler är så viktiga är bland annat för att dom ser till att de biokemiska processerna i kroppen ska fungera. För att få reda på hästens behov av mineraler behöver man först ta reda på hur mycket hästen får i sig via grovfodret, vilket man gör genom en grovfoderanalys. Mineraler delas in i två grupper; makro- och mikromineraler, där makromineraler är det vi behöver mer av och mikromineraler (även kallat spårämnen) är det vi behöver i väldigt små mängder. Det är viktigt att hästen får i sig rätt mängd mineraler, då både ett underskott och överskott kan vara farligt. Brist på mineraler kan leda till sjukdomar och överskott kan leda till förgiftning. Här nedan presenteras de vanligaste makro- och mikromineralerna som ingår i hästens foderstat.

Makromineraler anges i gram (per dag) och är följande:

 • Kalcium
 • Fosfor
 • Magnesium
 • Natrium

Mikromineraler anges i milligram (per dag) och är följande:

 • Järn
 • Koppar
 • Zink
 • Mangan
 • Cobolt
 • Jod
 • Selen

Vitaminer

Även vitaminer är viktiga, om än i små mängder, för att kroppens processer ska fungera.
Olika vitaminer är viktiga för olika funktioner i kroppen, och en del vitaminer samverkar med varandra. En del vitaminer är också beroende av andra ämnen för att tas upp på bästa sätt. Vitaminer delas in i två grupper; fettlösliga (A, D, E och K) och vattenlösliga (B och C). De fettlösliga vitaminerna kan hästen lagra i kroppen medan de vattenlösliga behöver fyllas på kontinuerligt. Alla vitaminer som hästen behöver finns naturligt i färskt gräs och fylls på när hästen betar på sommaren. Då lagras de fettlösliga vitaminerna i kroppen som sedan används under vintern när det inte finns färskt gräs att tillgå. Under vinterhalvåret (eller hela året) ges ofta torkat gräs (hö) som inte innehåller lika mycket vitaminer som färskt gräs. Generellt kan man säga att ett lite gulare hö som är soltorkat innehåller mer D-vitamin än ett grönare hö, som innehåller mer A-vitamin (betakaroten). När vallfodret lagras sjunker vitamininnehållet och för att täcka hästens behov tillsätter man därför extra vitaminer i fodret. Några av de vanligaste vitaminerna som hästen behöver är:

 • A-vitamin får hästen i sig via grönt gräs och till exempel morötter där det förekommer naturligt. A-vitamin är viktigt bland annat för syn och reproduktion. Fettlöslig.
 • B-vitaminer är viktiga för ämnesomsättningen. Ämnesomsättningen ökar till exempel under pälsfällning varför många anser att det är viktigt att hästen får i sig extra B-vitaminer då. Vattenlöslig.
 • D-vitamin är viktigt för skelettet i kroppen som omsätter mycket kalcium. D-vitamin bildas naturligt i hästens kropp med hjälp av UV-strålning. Hästar som vistas utomhus tillräckligt mycket bör därför inte lida brist på D-vitamin men eftersom det är en väldigt viktig vitamin för skelettets utveckling så bör man säkerställa att växande hästar får i sig tillräckligt med D-vitamin via foderstaten. Fettlöslig.
 • E-vitamin är en antioxidant som skyddar kroppens celler mot fria radikaler. Hästens behov av E-vitamin ökar om den utsätts för mer muskelarbete eller om foderstatens fettinnehåll ökar. Fettlöslig.
Stäng
Filtrera Filtrera

Dina val

Varumärke
Back on Track Eclipse Biofarmab Foran Horslyx NAF Trikem Unika
Visa produkter
Artikel 1-32 av 42
Thiamin
Eclipse Biofarmab
fr. 599 kr
Magnesium
Trikem
fr. 109 kr
BioMagnesium 1.5kg
Eclipse Biofarmab
329 kr
Nyponpellets EKO 1.5kg
Back on Track
229 kr
Nyponpulver Finmalet EKO
Back on Track
fr. 229 kr
B-vitamin Flytande
fr. 139 kr
BioMineral Total
Eclipse Biofarmab
fr. 199 kr
Kiselgur Forte 0.5kg
Eclipse Biofarmab
169 kr
Selo E
Eclipse Biofarmab
fr. 349 kr
Nyponpulver Grovmalet
Back on Track
fr. 289 kr
EnerG
NAF
fr. 389 kr
Zink 500 g
Trikem
129 kr
BioZinc 400g
Eclipse Biofarmab
149 kr
BioMagnesium 400g
Eclipse Biofarmab
119 kr
B-vitaminer
fr. 169 kr
Thiamin 500g
Trikem
189 kr
In the Pink Senior
fr. 480 kr
Vitamin & Mineral Bas
fr. 259 kr
Vitamin E & Selen Plus
fr. 359 kr
B-vitamin Total
Eclipse Biofarmab
fr. 169 kr
Muskel-E
Eclipse Biofarmab
fr. 289 kr
B-Feeder Flytande
Eclipse Biofarmab
fr. 149 kr
Fosforbalans 2kg
Eclipse Biofarmab
399 kr
Vitamin C 500g
Eclipse Biofarmab
279 kr
Logga in
Choose country
Continue to horseonline.se