Flugpannband

Det är otroligt viktigt att skydda din häst från insektsangrepp under sommarhalvåret. Flugor, mygg och andra insekter är inte bara irriterande, de kan också orsaka stor skada. Ett flugpannband, även kallat flyveil, kan vara ett bra hjälpmedel för att hålla krypen borta från hästens ögon.

Läs mer

Flugpannband eller huva – vad ska du välja?

En flughuva ger ett bättre och mer täckande skydd än ett flugpannband. Den sluter tätt kring ögonen och förhindrar insekter från att komma i närheten, till skillnad från ett flugpannband som snarare gör det lättare för hästen att vifta i väg dem. En flughuva med öron och nosdel ger dessutom ett fullgott skydd för hela hästens huvud, inte bara ögonen. Den hjälper också till att skydda mot starkt solljus.

Vissa hästar kan dock inte bära huva. Det kan vara av anledningar som att hästen är känslig för skav eller rädd om sina öron. I de fallen är ett flugpannband ett otroligt bra supplement. Flugpannbandet fungerar som en förlängning av hästens lugg och accepteras därmed ofta snabbt av de flesta hästar som något naturligt för dem att bära.

Varför det är viktigt att använda flugpannband på din häst

För oss människor, som vare sig spenderar lika mycket tid ute som hästen gör, eller för den delen attraherar flugor och andra insekter på samma sätt som hästar gör, är det kanske svårt att sätta sig in i hur plågsam tillvaron kan vara under sommarhalvåret.

Hästens naturliga doft drar till sig flugor och insekter och gör den till ett lättidentifierat byte ute på betet. Irriterande flugor sätter sig ofta kring hästens ögon, då de bland annat livnär sig på hästens blod och tårvätska. Det är inte alls ovanligt att hästar får flugägg i ögonen. Detta kan leda till inflammationer i ögonen, likaväl som att de också kan få inflammationer av bakterier och virus som flugor bär med sig. Det är därför viktigt att skölja eller badda hästens ögon med koksaltlösning om de är rinniga, men det bästa är givetvis att förbygga problemen med en flyveil från första början.

Kombinera din flyveil för bästa skydd

I och med att hästen attraherar insekter med sin naturliga lukt behöver du komplettera hästens flyveil med insektsspray som kamouflerar doften. För ett fullgott skydd kan du även behöva addera ett lätt flugtäcke för att din häst ska kunna få en avslappnad tillvaro och njuta till fullo av sommaren.

Vad betyder flyveil?

Flyveil är det engelska ordet för flugpannband, som blivit ett vedertaget begrepp även i Sverige. Rakt översatt till svenska blir det flugslöja, vilket inte är helt ologiskt.

Snygga flugpannband i läder

Flugpannband finns i en mängd olika material. De vanligaste förekommande är slitstarkt och lättskött polyester samt snyggt och hållbart läder. Flugpannbandet fästs allt som oftast i hästens grimma under betesgången, men man kan också använda sin flyveil under träning. Den fästes då i hästens träns. För ridning kan det vara snyggt att matcha tänset med ett flugpannband i läder av samma färg, för en något exklusivare look. Hos oss hittar du flugpannband i både polyester och läder från det mycket uppskattade varumärket Hansbo Sport.

Stäng
Filtrera Filtrera

Dina val

Varumärke
Hansbo Sport Horse Guard
Visa produkter
Artikel 1-10 av 10
Logga in
Choose country
Continue to horseonline.se