Lugnande - tillskott till häst och ponny

Vad är lugnande fodertillskott?

Det finns olika typer av lugnande tillskott anpassade efter olika situationer eller olika typer av stress eller obalans i hästen. Generellt består tillskotten ofta av olika typer av örter och grundämnen och finns både i flytande form och pulverform.
Läs mer
Munkpeppar och magnesium är vanliga ingredienser i den här typen av fodertillskott. Munkpeppar (kyskhetsträd) är en hormonbalanserande ört och Magnesium är ett grundämne (en jordartsmetall) som är känt för att verka avslappnande och förbättra koncentrationen. Både munkpeppar och magnesium används även flitigt i humankosten.

Varför ge lugnande fodertillskott?

Situationer där hästar blir stressade, explosiva eller kanske till och med aggressiva kan orsaka problem i samvaron med oss människor. En stressad och nervös häst är inte bara ett problem för människan utan innebär självklart också onödigt lidande för hästen. Stresspåslag kan orsaka nedsatt prestationsförmåga vilket inte är önskvärt i till exempel tävlingssammanhang. Alla hästmänniskor har nog någon gång upplevt situationer där en häst blivit stressad eller märkbart påverkad i humöret av olika anledningar. Det får inte gå så långt att situationen blir farlig och man riskerar skador på både häst och människa. Som tur är finns det hjälp att få. Låt din häst få en bra, lugn och säker upplevelse genom att tillsätta lugnande tillskott när det behövs. Allt för att få en säkrare hästhantering och en trevligare upplevelse för både dig och hästen. Här hittar du beprövade sammansättningar av naturliga tillskott, med målet att få en mer harmonisk och lugn häst som presterar efter sin fulla potential.

När kan det vara bra att använda lugnande tillskott?

En del hästar är mer explosiva av naturen och kanske mer eller mindre alltid behöver något lugnande tillskott, för andra kan det vara aktuellt i situationer som orsakar stress eller vid brunstperioder om den hormonella obalansen påverkar stoet mycket eller om till exempel en valack upplevs “hingstig” eller aggressiv. En del produkter används mer kontinuerligt, läs alltid på den specifika produkten hur den bör användas. Observera också att en del produkter är försatta med karens. Exempel på situationer där lugnande fodertillskott kan vara till hjälp är:

  • Vid lastning, skoning eller klippning. Situationer i hanteringen som kan orsaka stresspåslag.
  • På tävlingsplatser. Observera då att endast karensfria produkter används.
  • Vid brunst eller hormonell obalans.
  • Överskottsenergi vid till exempel konvalescens. En häst ska självklart få vara pigg och ha mycket energi, men om den till exempel är skadad och behöver ta det lugntsamtidigt så är det ingen bra kombination. En konvalescent häst som normalt tränas mycket får plötsligt mycket energi över som den annars är van att göra av med.
Stäng
Filtrera Filtrera

Dina val

Varumärke
Cavalor Eclipse Biofarmab Horslyx NAF Trikem Unika
Visa produkter
Artikel 1-20 av 20
Oestress Flytande
fr. 459 kr
Munkpeppar
10
Eclipse Biofarmab
fr. 107 kr fr. 119 kr
Magic Pulver
fr. 439 kr
Oestress Pulver
fr. 539 kr
Magic Flytande 1 L
10
512 kr 569 kr
Focus 600 g
Trikem
349 kr
Seasonaze 1.62kg
999 kr
Calm 800 g
Cavalor
599 kr
SoZen 0.4kg
899 kr
Logga in
Choose country
Change country
Continue to horseonline.se