Sadelgjord för häst & ponny

En sadelgjord fyller ett antal viktiga funktioner förutom den mest uppenbara, att hålla sadeln på plats. Den bör väljas med stor omsorg, främst utefter användningsområde och inriktning, men också efter bland annat hästens anatomi.

Läs mer

Vilken sadelgjord ska du välja?

De allra flesta känner till de olika grundtyperna för sadelgjordar:
  • Den klassiska, raka sadelgjorden.
  • Dressyrgjorden, som är en kort sadelgjord, anpassad till dressyrsadeln med sina långa stroppar.
  • Samt magplattan, eller hoppgjord som den också kallas, vilken används som ett skydd i hoppningen, så att hästen inte ska slå i magen med sina hovar när den lyfter över hinder.
Utifrån dessa typer finns det även ett par olika variationer som kan vara bra att känna till:
  • Unghästgjord: en unghästgjord är i grunden som en vanlig sadelgjord, men ofta något smalare, med rejäl vaddering och elasticitet enbart på ena sidan, för att förhindra att man överspänner den och ger den unga hästen en sämre upplevelse.
  • Anatomiska gjordar: Merparten av sadelgjordarna i mellansegmentet och uppåt tar idag hänsyn till hästens anatomi, men vissa gör det lite extra, ofta genom en bredare utformning kring bröstben och bröstmuskulatur. Ofta kommer de även med svängd form eller med friläggande partier för att inverka minimalt på hästens naturliga rörelser.
Hos oss finner du ett brett sortiment av sadelgjordar som både erbjuder bra passform, högsta komfort och hög hållbarhet. Vårt utbud består enbart av erkända varumärken så som Lippo, Glen Gordon, Hansbo och Stübben, för att du ska vara säker på att göra ett bra val – oavsett vad du väljer.

En anatomisk sadelgjord är det bästa valet för din häst

Som ovan nämnt kommer de flesta sadelgjordar idag i en anatomisk och ergonomisk utformning, för att ge din häst bästa passform och komfort. Oavsett om du är ute efter en dressyrgjord eller hoppgjord kan du säkerställa att den ligger bra, ger gott om tryckavlastning, rörelsefrihet och inte orsakar skav eller annat obehag genom att investera i en anatomisk sadelgjord.

Den anatomiska sadelgjorden kan se olika ut, och beroende på hur din häst ser ut, ska du ha gjordens utformning i åtanke. För en häst med normal kroppsbyggnad och normalt sadelgjordsläge fungerar en rak sadelgjord med inskärningar utmärkt. Har du däremot en häst vars sadelgjordsläge ligger närmre armbågen kan en asymmetrisk sadelgjord vara ett alternativ. Denna är enbart utskuren fram vid armbågarna, men rak baktill, vilket gör att gjorden ligger bra och ger gott om utrymme för benen. För en häst med kortare rygg, större bröstkorg och/eller mage är en framåtsvängd sadelgjord med utskärningar för armbågarna det bästa alternativet. Denna utformning ser till att ge mer plats åt magen och bröstkorgen och motverkar samtidigt att gjorden glider fram. För en mer sportig anatomi är en likadan sadelgjord, men svängd åt andra hållet, optimal. Detta eftersom formen, som i detta fall är svängd bakåt, förhindrar att sadelgjorden istället glider bakåt.

Sadelgjordar med ludd, fluff och fårskinn

Fårskinn finns ofta som detalj på många sadelgjordar och fyller en bra funktion när det kommer till att ge en mjuk anläggningsyta. Det är extra bra för hästar med känsligare hud, som lätt får skav. Fårskinnet är idag allt som oftast konstgjort och kallas allt ifrån artificiellt fårskinn till ludd och fluff. Vissa gjordar kommer med fast eller avtagbart ludd, som antingen bara täcker de skarpaste kanterna, där hästen lättast får skav, eller hela sadelgjorden, för optimalt skydd. Det finns dock också löst sadelgjordsfluff att köpa till och sätta på vilken sadelgjord som helst, detta kallas normalt sett sadelgjordstunnel eller sadelgjordsskydd, och kommer även i andra material än ludd. Ett varumärke som gjort sig kända just för sitt fullt veganska sortiment och sina produkter av konstgjort skinn är Kentucky, som bland annat erhåller ett stort urval högkvalitativa sadelgjordar.

Tänk på det här när du ska köpa en sadelgjord

I grund och botten finns det tre olika material som används i bred utsträckning när det kommer till olika gjordar. Textil är ofta ett prisvärt alternativ som finns tillgängligt för vanliga gjordar eller dressyrgjordar. De andra alternativen är läder eller konstläder, något som alla modeller finns i, alltså även hoppgjordar med magplatta och anatomiska gjordar. Dessa material kostar ofta mer att köpa initialt, men är slitstarka, hållbara och har betydligt högre kvalité, vilket ger dig en bra sadelgjord i många år framöver, och som dessutom ger bra komfort för hästen.

Förutom materialvalet kan det vara bra att reflektera över vilken övrig utrusning du kan tänka dig behöva använda till gjorden, då det också bör styra över valet av din gjord. Martingal, brösta och andra typer av hjälptyglar kräver ofta fästen i sadelgjorden, så för att kunna använda denna typ av utrustningen behöver du en sadelgjord som erbjuder möjligheten till detta.
  • D-ringar: Dessa är ofta placerade på tre ställen på sadelgjorden, en på var sida och en mellan frambenen, på en hoppgjord eller vanlig sadelgjord och enbart mellan frambenen på en dressyrgjord.
  • Kabinhake: Denna sitter på mitten på magplattan och är att föredra att fästa en brösta i då den sitter riktigt stabilt.

Hur ska sadelgjorden sitta?

Sadelgjorden ska sitta en handsbredd bakom hästens armbåge, detta för att hästen inte ska få skav, samt för att hästen ska kunna röra benen obehindrat.

Anatomisk sadelgjord – vilket håll?

Har du en svängd sadelgjord kan den i vissa fall användas framåtvänd och i andra fall användas bakåtvänd. Vilket håll den ska vändas åt styrs av vilken sida den är utskuren på. Utskärningarna är till för att ge frambenen gott om utrymme och dem ska därmed vändas framåt. Anledningen till att sadelgjordens böjning kan vändas åt olika håll är för att den är svängd åt ett visst håll beroende på vilken typ av häst den är anpassad för. Den framåtsvängda sadelgjorden passar för en häst med kort rygg, större bröstkorg och/eller stor mage, eftersom den ger mer plats åt magen och bröstkorgen och samtidigt motverkar att gjorden glider fram. Den bakåtsvängda gjorden är för den sportigare hästen och förhindrar att sadelgjorden istället glider bakåt.
Stäng
Filtrera Filtrera

Dina val

Kategorier
Dressyrgjordar Magplattor & Hoppgjordar Allroundgjordar Sadelgjordstunnlar
Varumärke
Arma Birth Alarm Glen Gordon Hansbo Sport Horse Guard Horseware Kentucky Knights Lami-Cell Lippo Premiere Prestige Protector Shires
Storlek
100 105 110 115 120 125 130 135 140 145 150 35 40 45 50 55 60 61 65 70 75 80 85 90 96 OneSize
Färg
Beige Brun Svart Vit
Visa produkter
Artikel 1-32 av 61
Magplattegjord Brun
959 kr
Dressyrgjord Cheval HG Svart
649 kr
Magplattegjord Svart
959 kr
Sadelgjord Cheval HG Brun
799 kr
Anatomisk Sadelgjord Brun
1619 kr
Anatomisk Sadelgjord Quick-Clean Brun
30
594 kr 849 kr
Magplatta Sheepskin Brun
2739 kr
Sadelgjord Sympatex Brun
40
fr. 209 kr fr. 349 kr
Dressyrgjord V22 Svart
30
657 kr 939 kr
Sadelgjord Sympatex Svart
40
fr. 209 kr fr. 349 kr
Magplatta Brun
Kentucky
2179 kr
Sadelgjord Cheval HG Svart
799 kr
Sadelgjord V22 Brun
30
769 kr 1099 kr
Sadelgjord V22 Svart
30
769 kr 1099 kr
Dressyrgjord Helux Svart
1149 kr
Anatomisk Sadelgjord Svart
1619 kr
Dressyrgjord Cheval HG Brun
649 kr
Magplatta Cheval HG Svart
1199 kr
Logga in
Choose country
Change country
Continue to horseonline.se