Sadelgjord, dressyrgjord och magplatta

En sadelgjord fyller ett antal viktiga funktioner, förutom den mer uppenbara att hålla sadeln på plats och bör därför väljas med stor omsorg utefter det användningsområde man kan tänkas ha, något vi kommer gå in på mer i detalj nedan.
Läs mer

Olika typer av sadegjordar, ludd och fårskinn

De allra flesta lär vara på det klara med de olika grundtyperna för sadelgjordar, den klassiska raka sadelgjorden, dressyrgjorden samt magplattan, eller hoppgjord som den också kallas. Utifrån detta så finns det även ett par lite olika variationer som kan vara bra att känna till.

  • Unghästgjor: en unghästgjord är i grunden som en vanlig sadelgjord, men ofta något smalare, med rejäl vaddering och enbart elastik på ena sidan, för att förhindra att man överspänner den och ger den unga hästen en sämre upplevelse.
  • Anatomiska gjordar: Merparten av gjordarna idag i mellansegmentet och uppåt tar hänsyn till hästens anatomi, men vissa gör det lite extra, ofta genom en bredare utformning kring bröstben och bröstmuskulatur. Ibland kommer de även med friläggande partier för att inverka minimalt på hästens naturliga rörelser.

Ludd och fårskinn (oftast artificiellt) finns nu på många sadelgjordar och fyller en bra funktion när det gäller att ge en mjuk anläggningsyta och är extra bra för hästar med känsligare hud. Konstgjort fårskinn finns att få till de flesta gjordar och är enkelt att ta på och av. Vissa modeller kommer även med detta från start, där det ofta även där är avtagbart. Fördelen med att fårskinnet är artificiellt är att det oftast går att maskintvätta och är överlag mer slitstarkt och lättare att hålla rent. Kallas även ludd, eller fluff, i Sverige även om konstgjort fårskinn är det mer korrekta.

Materialval och bra tillbehör

I grund och botten finns det tre olika material som används i bred utsträckning när det kommer till olika gjordar. Textil är ofta ett prisvärt alternativ som finns tillgängligt som vanlig gjord eller i dressyrmodell. Det andra alternativet är läder eller konstläder, något alla modeller finns i, alltså även medan hoppgjordar med magplatta och mer anatomiska gjordar. Dessa kostar ofta lite mer, men har en hög kvalité, bra komfort för hästen och bra slitstyrka.

Något som är bra att reflektera lite över är vad man kan tänka sig att behöva använda till gjorden, något som är viktigt och bör styra valet av gjord.

  • D-ringar: Dessa är ofta placerade p tre ställen, en på var sida och en mellan frambenen, på en hoppgjord eller vanlig sadelgjord och enbart mellan frambenen för en dressyrgjord. Viktigt om man har en martingal/brösta med snabbfäste, eller om man använder olika typer av hjälptyglar.
  • Kabinhake: Denna sitter mitt på magplattan och är att föredra att fästa en brösta i då den sitter riktigt stabilt.
Stäng
Filtrera Filtrera

Dina val

Kategorier
Dressyrgjordar Magplatta & Hoppgjordar Sadelgjordar
Varumärke
Glen Gordon Hansbo Sport Kentucky Knights Lamicell Lippo NAF Prestige Protector Shires
Storlek
100 105 110 115 120 125 130 135 140 145 150 40 45 50 55 60 61 65 70 75 80 90 96
Färg
Brun Svart Vit
Visa produkter
Artikel 1-32 av 40
Magplattegjord Brun
869 kr
Anatomisk Sadelgjord Brun
1619 kr
Magplatta Brun
Kentucky
2179 kr
Hoppgjord Quick-Clean Svart
fr. 729 kr
Magplattegjord Svart
869 kr
Anatomisk Sadelgjord Svart
1619 kr
Magplatta Sheepskin Brun
2739 kr
Hoppgjord Quick-Clean Brun
fr. 729 kr
Magplatta Sheepskin Svart
2739 kr
Sadelgjord Sympatex Brun
299 kr
Dressyrgjord V22 Svart
939 kr
Dressyrgjord Helux Svart
20
919 kr 1149 kr
Sadelgjord Anatomisk Svart
1749 kr
Sadelgjord med magplatta Svart
2199 kr
Magplatta Svart
Kentucky
2179 kr
Dressyrgjord Svart
20
Hansbo Sport
607 kr 759 kr
Sadelgjord Sympatex Svart
299 kr
Logga in