Utetäcken

Hästar och ponnyer hanterar normalt sett utevistelse i kallt väder bra, men regn, snö och vind kan påverka deras motståndskraft när kylan tränger sig på. Blir hästens päls blöt försämras hästens möjlighet att hålla kroppsvärmen. Är väderförhållandet dessutom blåsigt förlorar hästen sin kroppsvärme hastigt om den inte är ordentligt invand vid förhållandena.

Läs mer

Ett utetäcke hjälper till att skydda mot nederbörd, vind och även mycket låga temperaturer. Utetäcken finns i allt från lättare skal- och regntäcken, som passar bra under hösten, till tjocka vintertäcken, som lämpar sig under vinterhalvåret.

Så väljer du rätt utetäcke till din häst och ponny

Vilket utetäcke du ska välja beror på flera faktorer. Som ovan nämnt har olika utomhustäcken olika användningsområden. Vissa är ämnade för något varmare temperaturer vid nederbörd, andra är ämnade för extremt kalla förhållanden.

Förutom de yttre faktorerna behöver du också se till hästens eget behov. Om hästen är klippt eller ej kan vara den största avgörande delen i ditt val. Utöver detta behöver du självklart också anpassa utetäckets modell och storlek så att passformen blir så bra som möjlig och minimerar risken för skav på din häst.

Om din häst eller ponny är känslig mot skav kan du med fördel komplettera ditt utetäcke med bogskydd och/eller mankskydd för bättre komfort.

Hitta rätt storlek på utetäcket

Precis som storleken på alla hästtäcken mäter du hästens rygglängd, från manken till svansroten, för att få fram storleken på ditt utetäcke. Normalt sträcker sig storlekarna från 105 cm, där varje storlek ökar med 5 cm vardera, upp till 165 cm. Om din häst eller ponny mäter mellan två storlekar rekommenderar vi att du avrundar uppåt för att hästen ska kunna röra sig fritt. Observera dock att täcket aldrig får sitta löst på hästen, då skav lätt uppstår vid friktionen som följer av att täcker glider när hästen rör sig utomhus. Utetäcket ska sitta an mot bogen utan att vara löst, men också på ett sådant vis att du inte har problem att dra åt och knäppa det, så ej heller undertill vid gjordarna. Bensnören och gjordar ska sitta hyfsat löst, så att hästen med frihet kan lägga sig ner och rulla runt utan att något spänns över magen, men de får aldrig sitta så löst att hästen riskerar att sno in sig och fastna med benen ute i hagen. Tänk också på att ett utetäcke som sitter bra, också ska ligga över manken, inte under.

Prova ut ditt utegångstäcke hemma

I vårt breda sortiment kan du vara säker på att hitta ett utetäcke som passar både din häst och din personliga smak – och givetvis kan du testa det hemma och byta det om det mot förmodan inte skulle passa. Lägg gärna ett lakan eller ett annat tunt tyg mellan hästen och täcket om du är osäker på storleken och vill prova ut det utetäcke du beställt från oss, för att undvika att hår och smuts fastnar på ett täcke som eventuellt ska skickas i retur. Läs mer om vad som gäller vid byten och returer i våra köpvillkor.

Precis som med ridkläder kan även täcken skilja i storlek från olika varumärken och tillverkare. Vissa utetäcken kan förslagsvis upplevas trängre eller vidare i modellen, medan andra till exempel kan ha högre manke. Hos oss hittar du utegångstäcken från kända varumärken som bland annat Bucas och Lippo, för att inte nämna de omåttligt populära kollektionerna Amigo och Rambo från Horseware. När du väl hittat ett utetäcke som passar din häst kan det vara bra att memorera vilket varumärke det var, så slipper du testa igen när det är dags för ett nytt!

Utetäcke – med hals eller utan hals?

Utetäcken går allt som oftast att få med hals. Fördelen med ett utetäcke med hals är att halsdelen hjälper till att skydda hästen ytterligare mot väder och vind. Det kan också vara till skydd mot flugor och andra insekter som kan vara mycket påtagliga vid hästens utevistelse. De flesta täcken som kommer med halsdel har en avtagbar sådan, men det finns också modeller med fast halsdel. Det går vanligtvis också att köpa till en separat halsdel till ditt utetäcke, och självklart har även vi ett utbud av separata halsdelar för dig att välja mellan – kontrollera bara i produktbeskrivningen om halsdelen är kompatibel med just ditt utetäcke.

Stäng
Filtrera Filtrera

Dina val

Varumärke
Bucas Eskadron Horseware Kentucky Kingsland Lippo Premiere QHP
Storlek
100 105 110 115 120 125 130 135 140 145 155 160 165 175 55 60 65 70 75 80 85 90 95 Large Medium Small X-Large XX-Large
Färg
Blå Brun Flerfärgad Grå Grön Röd Svart Vit
Visa produkter
Artikel 1-32 av 70
Regntäcke Amigo Hero 900 50g Blå
15
994 kr 1169 kr
Regntäcke Amigo Plant Dye 50g Ljusblå
25
1987 kr 2649 kr
Vintertäcke Top Notch 400g Marinblå
70
fr. 630 kr fr. 2099 kr
Utetäcke Amigo Bravo 12 100g Brun
30
1189 kr 1699 kr
Vintertäcke Top Notch 200g Marinblå
70
fr. 600 kr fr. 1999 kr
Logga in
Choose country
Continue to horseonline.se