Benskydd, damasker & dressyrskydd

Benskydd, senskydd, teknikskydd, damasker, strykkappor - vad är vad egentligen? Benskydd är ett generellt begrepp som inbegriper alla sorters benskydd till hästen. Inom hoppning och terräng används mest senskydd, teknikskydd och strykkappor.
Läs mer
För dressyr-, markarbete och allroundridning används ofta damasker och strykkappor av olika slag. Det går självklart att använda benskydden till andra träningsformer också eller vad som passar ens behov. Läs om egenskaperna och se vad som passar dig och din häst bäst. Här följer en kort förklaring av de olika typerna av benskydd, som i sin tur brukar delas in efter användningsområde.

  • Benskydd - generellt begrepp som innefattar olika sorters benskydd.
  • Senskydd - ett skydd specifikt ämnat för att skydda senor mot slag av till exempel hovar eller bommar, används framförallt vid hoppning.
  • Teknikskydd - uppbyggt som senskyddet fast kortare, anpassat efter hästens bakben.
  • Damasker - längre än senskydden och sluter om en större del av benet. Används mer vid dressyr och markarbete.
  • Strykkappor - finns i både korta och långa modeller, skyddar insidan av kotan och benet om hästen “stryker sig” med benen.

Benskydd efter användningsområde

För att lättare kunna skilja olika typer av benskydd åt och förstå skillnaden så brukar man kategorisera in dom efter användningsområde. Här nedan kategoriserar vi in benskydd enligt de vanligaste användningsområdena hoppning och dressyr.

Benskydd för hoppning

Benskydd för hoppning är utformade för att skydda frambenets sena och kotor på både fram- och bakben. Frambensskydd för hoppning kallas därför även för senskydd. För bakbensskydd inom hoppning används vanligtvis två olika modeller, strykkappa och teknikskydd. Skillnaden på dom är att strykkappor främst är avsedd för att skydda insidan av kotan från så kallade strykningar, dvs att hästen stryker sig själv i rörelsen medan teknikskyddet även har ett hårt skal på utsidan och sluter om på samma sätt som senskyddet. Utmärkande för hoppskydd är att man vill ha slimmade och smidiga skydd som inte påverkar hästens rörelsemönster men ändå ska de vara tåliga och motstå slag. Hoppskydd består oftast av mjukt neopren eller gel på insidan och ett hårdare slagtåligt skal på utsidan. Det finns många variationer och prisklasser, från enklare skydd till de mest avancerade med ventilation, ergonomisk passform och banbrytande material. Glöm inte att kolla upp vad som gäller vid tävling, om du tävlar unghäst finns det till exempel en maxvikt på skydden. På respektive produkt finns mer info om den är godkänd för unghäst.

Allroundskydd & dressyrskydd

För dressyr och markarbete eller annan ridning används ofta damasker och strykkappor av mer allroundmodell. Utseende och material varierar men generellt är dessa skydd högre och mer omslutande runt benet än hoppskydden. Breda kardborreknäppen gör att skyddet sitter stadigt och ligger an jämnt mot benet utan en specifik tryckpunkt. Variationerna är stora och materialen kan gå från de tunnaste neopren och luftiga meshvarianterna till kraftigare skydd med fårskinn eller teddyfoder. En del skydd av den här modellen går även ner en liten bit över kotan för optimalt skydd.
Stäng
Filtrera Filtrera

Dina val

Kategorier
Bakbensskydd Boots Damasker & dressyrskydd Hasskydd Karledsskydd Kylbandage Benlindor Senskydd Terrängskydd Transportskydd & Stallskydd
Varumärke
Arma Back On Track Bucas Eskadron Glen Gordon Hansbo Sport Kentucky Lamicell LeMieux Veredus
Storlek
Cob Full Large Liten ponny Medium OneSize Ponny Small X-full X-Large
Färg
Beige Blå Brun Grå Grön Guld Rosa Röd Silver Svart Vit
Visa produkter
Artikel 1-32 av 190
Olympus Benskydd Brun
1249 kr
Young Jump Vento Brun
899 kr
Boots Neoprene Croc Svart
20
159 kr 199 kr
Olympus Benskydd Svart
1249 kr
Benskydd med Teddyinsida Guld
50
190 kr 379 kr
Fleecelindor 4-pack Grå
20
135 kr 169 kr
Benskydd med Teddyinsida Silver
50
190 kr 379 kr
TR Pro Bakskydd Brun
599 kr
Fleecelindor 4-pack Beige
20
135 kr 169 kr
Damasker Air Brun
619 kr
Young Jump Vento Svart
899 kr
Kevlar benskydd STS Brun
2299 kr
Boots Neoprene Glans Svart
20
159 kr 199 kr
Fleecelindor 4-pack Mörkbrun
20
135 kr 169 kr
Kevlar Front Brun
2199 kr
Arbetsdamask Royal
Back On Track
949 kr
TR Pro Senskydd Brun
999 kr
Logga in