Kombinationsbett – kombinera bra egenskaper

Av olika anledningar kan man ibland behöva kombinera någon variant av mundel tillsammans med effekten man får av ett bettlöst alternativ. Därför har de så kallade kombinationsbetten vuxit fram. Ett kombinationsbett är precis som det låter en kombination av två olika sorters bett,
Läs mer
för att kunna kombinera egenskaperna och få inverkan från båda delarna. Den bettlösa delen inverkar som ett hackamore genom ett tryck över hästens nosrygg och under käken och mundelen inverkar som ett vanligt bett genom tryck på tunga och laner i hästens mun. Vanligtvis inverkar kombinationsbettet främst genom trycket som den bettlösa delen ger och vid något kraftigare tygeltag kommer inverkan också i munnen. Ett kombinationsbett skulle till exempel kunna vara lämpligt för hästar som är mycket känsliga i munnen men inte fungerar på enbart hackamore.

Bra att tänka på vid val av kombinationsbett

Många kombinationsbett går att anpassa, vilket innebär att det går att variera hur mycket tryck som läggs på hästens nosrygg och käke respektive i munnen. Med en lite lösare rem under käken läggs mer tryck på nosrygg och en lite mer åtsittande rem ger mer effekt i munnen. Alla bett med skänklar medför även en viss hävstångseffekt, som blir olika skarp beroende på hur långa skänklarna är. Försök alltid att börja med ett så milt bett som möjligt och korta skänklar för mindre hävstångseffekt om du eller hästen inte är van vid det sedan tidigare. Det är av högsta vikt att hästen trivs med sitt bett, så du har allt att vinna på att välja och prova ut det med omsorg. Många kombinationsbett har en mundel som är av gummi, vill man vara helt säker på att den inte ska kunna gå av så bör man leta efter varianter som har en vajer inuti gummit.

Mjuka och anatomiska kombinationsbett

Vi erbjuder ett väl utformade kombinationsbett av hög kvalitet. Här finns bett med mundel i mjukt, giftfritt gummi. Vi har också anatomiskt utformade kombinationsbett som ligger väldigt stilla i hästens mun. Ett bett som ligger stilla i munnen brukar vara omtyckt hos känsliga hästar eller unghästar.
Som alltid när man ska prova ut bett och annan utrustning till hästen krävs kännedom och försiktighet. Tag alltid hjälp av någon med erfarenhet om du känner dig osäker. Har du några frågor? Du är alltid välkommen att rådgöra med oss på Horseonline!
Stäng
Filtrera Filtrera

Dina val

Varumärke
Beris Trust
Storlek
120 125 130 135 140 145
Visa produkter
Artikel 1-2 av 2
Logga in
Choose country
Continue to horseonline.se