Ridstövlar

Små detaljer kan ha betydelse när det väl gäller, och marginalerna för vad som leder till en vinst respektive förlust är ibland hårfina. Med ridstövlar av hög kvalitet kan du vara säker på att inte bara få bra stöd för skänkeln och stabilitet till fotleden, bra stövlar kan också bidra till en generellt bättre sits och ta din ridning till högre nivåer.

Läs mer

Fördelarna med ridstövlar är många. Bortsett från att dem fungerar som ett hjälpmedel under ritten är de också en snygg detalj som sätter guldkant till hela ekipaget under tävling såväl som vardagsritten. Ridstövlar skyddar också dig som ryttare mot skav och klämskador från både sadel och stigläder, samtidigt som de ger dig ett bra grepp i dina stigbyglar.

Ridstövlar eller ridskor – vad ska du välja?

Ofta är man invand vid det ena eller det andra, och båda har sina för- och nackdelar. Ridskor är ett bra alternativ om du är nybörjare och inte vill spendera allt för mycket pengar på din utrustning, eller om du är en hobbyryttare som föredrar skogsturer och enkla pass på banan. Till skillnad från ridstövlar saknar du dock helt den extra stabiliteten som ridstövlarna ger din skänkel, om du rider med ridskor. Du går också miste om skyddet mot skav och klämda vader, som du snabbt kommer inse kan vara en pina. Shortshaps kan vara ett alternativ för att förhindra det sistnämnda, men de ger dig fortfarande inte samma stadga som ett par ridstövlar.

Snygga ridstövlar för dressyr och hoppning

Ridstövlar finns i en uppsjö av olika modeller och utföranden. Det vanligaste är att man särskiljer stövlar ämnade för dressyr och hoppning, men det finns också allround-stövlar som passar bra för dig utan speciell inriktning. I vårt utbud av ridstövlar online finner du snygga ridstövlar från kända varumärken som Mountain Horse, Ego7, Parlanti och Hansbo Sport, oavsett vilken gren du utövar.

Dressyrstövlar för den perfekta ritten

Normalt sett kännetecknas en dressyrstövel genom ett hårdare och rakare stövelskaft som ska underlätta vid nedsittning, specifikt i den lodräta sitsen. Klassiska dressyrstövlar är svarta, matta eller lackade, och är en snygg accessoar som oftast krävs vid tävling. Det är dock även tillåtet att använda andra färger på dina ridstövlar vid dressyr, vanligast efter svart är bruna dressyrstövlar.

En dressyrstövel saknar generellt sätt snörning och är ofta allmänt mer stilren och enkel i sin utformning än en hoppstövel. Detaljer som strass, eller till och med krokodilmönster, är dock inte alls ovanligt. En viss mängd personlighet i din klädsel och utrustning kan troligtvis bidra till ett bättre självförtroende och i slutändan ge dig en extra boost för att du ska genomföra den perfekta ritten.

Allround- och hoppstövlar för proffs och amatör

Hoppstövlar, och allroundstövlar för den delen, är vanligtvis lite mjukare i skaftet för att det ska vara lättare att trampa ner hälen ordentligt och dessutom möjliggöra växlandet mellan två- och trepunktsits utan problem. Som hoppryttare ingår också allt som oftast dressyr och markarbete i din dagliga träning, och att kunna länga och korta dina stigläder är därför ett måste. Att hoppa i dressyrridstövlar som har en ganska styv form kan vara svårt, men att rida dressyr i allround- eller hoppstövlar som är mer flexibla är enklare. Har du ingen speciell inriktning i din ridning är därför hopp- eller allroundstövlar att föredra.

Stövlar för hoppning ses ofta med snörning framtill, detta har dem just för att öka flexibiliteten över vristen. I vissa fall finns snörningen också enbart där som en snygg detalj. När det kommer till tävling gäller samma regler som i dressyren, det är ridstövlar eller jodphurs och shortchaps utan fransar som är tillåtet. Inom hoppning är det dock vanligare att experimentera med andra färger än svart och brunt. Det är inte alls ovanligt att se exempelvis blåa eller vita ridstövlar på banan. För en extra fin helhet kan du lätt matcha dina stövlar med dina ridkläder, din ridhjälm och övrig utrustning till dig och din häst!

Hur ska ridstövlarna sitta?

Alla ser vi olika ut och det finns inte en ridstövel som passar alla. Vissa behöver låga ridstövlar då de har kortare ben, andra behöver en högre modell då de har längre ben. Många önskar ridstövlar med extra vida skaft, då de har bredare vader. Oavsett vilken passform du behöver hittar du med säkerhet dina ridstövlar hos oss – och givetvis kan du testa dem hemma och byta storlek med enkelhet om så skulle behövas.

Ett generellt tips kan vara att satsa på ett par ridstövlar som minst når ditt knäveck, då stöveln sjunker ihop efter en tid. Nya ridstövlar ska också sitta ganska tajt, vilket kan upplevas lite obekvämt innan du ridit in dem och de format sig efter dig. Vill du att din stövel ska sitta lösare är det givetvis upp till eget tycke och smak, men tänk på att hållbarheten blir sämre då veck lättare uppstår. För att öka hållbarheten, oavsett passformen på dina stövlar, kan du ta för vana att alltid använda en stövelsträckare vid förvaring.

Ridstövlar för barn och junior såväl som dam och herr

Ridstövlar finns till för alla och utförandet skiljer sig egentligen inte mycket mellan varken barn, junior och vuxen, eller dam och herr för den delen. Det viktigaste är att du hittar något som passar just dig och som ger dig rätt stöd vid ridning. För barn som växer kan det vara en god idé att köpa ridstövlar i gummi eller konstläder, som ett ekonomiskt bra alternativ, då barn snabbt växer ur sina stövlar. För dam och herr är en ridstövel av läder det bästa alternativet, då läderstövlar vid rätt behandling har en högre hållbarhet och därmed blir en bra investering i många år framöver. Tänk därför på att enbart använda dina ridstövlar vid ridning och istället använda ett par stallskor när du inte sitter på hästryggen. Putsa också dina stövlar med jämna mellanrum för att se till att lädret inte torkar och spricker. Du finner såklart också ett brett utbud av lädervård här hos oss.

Stäng
Filtrera Filtrera

Dina val

Varumärke
Ariat Ego7 Hansbo Sport HKM HorseLife Mountain Horse Parlanti Passion
Storlek
28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46
Färg
Brun Svart
Dam/Barn/Herr
Barn Dam Herr Unisex
Visa produkter
Artikel 1-27 av 27
Logga in
Choose country
Continue to horseonline.se