Boots

Boots används flitigt i många situationer och skyddar känsliga områden kring hoven. Hornet i hoven är i sig tåligt och behöver normalt inget ytterligare skydd, kronranden och ballarna är däremot känsliga områden som kan ta rejäl skada med risk för allvarliga komplikationer som följd. Ofta uppkommer dessa skador vid tramp, när hästen glider eller trampar under sig för mycket, alternativt när hästen är broddad.
Läs mer
Boots skyddar på ett bra sätt och ser till att skydda de utsatta områdena, som ett riktigt bra skydd ska helt enkelt. Självklart kommer de i olika färger, med ludd, glitter och diverse utsmyckningar för att matcha resten av utrustningen. Även om funktionen är lätt att förstå så finns det en del att tänka på när man köper boots, något vi går igenom nedan.

Gummiboots, Neopreneboots & fler material

Det finns en uppsjö av material och varianter att välja, bara när det kommer till grundläggande funktion. Gemensamt för merparten, förutom gummiboots, är att de brukar ha en insida av neoprene, ett material som är lättskött och andas bra. Även om fårskinn/ludd, äkta eller artificiellt, inte är ett material i grundkonstruktionen, så kommer det ändå med på listan nedan då det är så pass populärt och faktiskt fyller en funktion.

  • Gummiboots – Ett prisvärt och funktionellt alternativ som är slitstarkt och med relativt låg vikt. Dessa är lätta att hålla rena, blir inte tyngre av väta och tål som sagt en hel del för att nämna de vanliga fördelarna. En nackdel med gummiboots är att de andas sämre och kan i vissa fall ge skav i karleden hos känsligare hästar, något som dock kan avhjälpas med ”ludd”.
  • Neoprene – Även om det ofta finns på insidan så finns det boots med detta material genomgående, där de är lätta att rengöra, andas bra, skaver sällan och har en låg vikt. En utsida i neoprene är däremot inte lika slitstark som exempelvis gummiboots.
  • Konstläder/textil/läder – Många boots kommer med ovan nämnda neoprenematerial på insidan tillsammans med en utsida i konstläder, läder eller slitstarka textilier. Dessa har ofta en högre prislapp men blir summerat det alternativ som har flest fördelar eftersom du får ett slitstarkt skydd som inte tar upp vatten, andas bra, har en låg vikt och är lätta att sköta.
  • Artificiellt/äkta fårskinn - Äkta fårskinn blir alltmer sällsynt, men artificiella varianter råder det gott om. Från perfekta imitationer till fleecevarianter som ofta benämns som ”ludd”. Den stora fördelen, förutom utseendet, är att de skapar en mjuk anläggningsyta runt karleden och sitter därför mjukt och bekvämt på hästen vilket markant minskar risken för skav.

Boots vid broddning

När det kommer till att brodda hästen, oavsett om det är inför den hala uteritten på isiga vägar, eller för sommarens grästävling, så fyller bootsen en oerhört viktig funktion. Det är lätt att hästen slinter och om broddarna träffar kronranden eller området runt omkring så kan det bli allvarliga skador. Vi rekommenderar att du aldrig rider en broddad häst utan någon typ av boots och välj gärna en modell med en slitstark utsida.

Klassiskt svart/brunt eller färggranna alternativ

De mest klassiska färgvalen på boots är ändå svart och brunt, där särskilt gummiboots har mer eller mindre sett likadana ut under en väldigt lång tid. Det har däremot tillkommit en hel uppsjö av färger under senare år, där det matchas ton i ton med rosa schabrak, huva och boots, eller att man bryter istället vill skapa kontraster med fräcka blå boots till svart utrustning. Oavsett så har valmöjligheten utnyttjats flitigt, inte minst hos ponnyryttarna, något som har lett till att tillverkarna nu har tagit fram modeller i regnbågens alla färger, allt för att ge användaren ett oemotståndligt urval.
Stäng
Filtrera Filtrera

Dina val

Varumärke
Arma Eskadron Hansbo Sport HKM Horse Guard Kentucky Protector Shires Veredus
Storlek
Cob Full Large Liten ponny Medium OneSize Ponny Small X-full X-Large X-Small XX-full XX-Large
Färg
Blå Brun Grå Grön Lila Orange Rosa Röd Svart Vit
Visa produkter
Artikel 1-32 av 78
Gummiboots Colour Svart
79 kr
Water Boots HG Svart
Horse Guard
119 kr
Boots Neoprene HG Svart
139 kr
Boots med Ludd Svart
189 kr
Gummiboots Svart
169 kr
Boots Neoprene HG Vit
Horse Guard
139 kr
Gummiboots Colour Orange
79 kr
Boots med Ludd Vit
Protector
189 kr
Gummiboots Orange
169 kr
Boots Neoprene HG Brun
139 kr
Gummiboots Colour Röd
79 kr
Gummiboots Colour Rosa
79 kr
Water Boots HG Blå

Nyhet

Horse Guard
119 kr
Boots Softslate Marinblå
15
314 kr 369 kr
Boots med Ludd Brun
189 kr
Boots HG Svart
Horse Guard
169 kr
Gummiboots Rosa
169 kr
Gummiboots Lila
169 kr
Gummiboots Röd
169 kr
Gummiboots Colour Lila
79 kr
Gummiboots Colour Brun
79 kr
Kotring HG Svart
Horse Guard
49 kr
Boots Neopren Svart
499 kr
Logga in