Schabrak för ponny och häst

Ett schabrak har flera uppgifter. Det ska dels skydda hästen, och dels skydda sadeln. Det fungerar också som en accessoar och sätter guldkant till din och hästens utrustning. Av just dessa anledningar har vi på Horseonline samlat ett brett utbud av snygga och lyxiga schabrak, från ett stort urval kända varumärken, så att du ska hitta rätt – oavsett vilken gren du utövar med din häst eller ponny.

Läs mer

Bästa schabraken för dig och din häst

Utbudet av schabrak, både online och i fysisk butik, är idag otroligt stort. Det finns oändligt många varumärken och modeller att välja bland, och kvaliteten varierar också därefter förstås. Det kan kännas svårt att veta vilket av alla val som är det bästa schabraket för dig och din häst. Modellen på din sadel är avgörande för vilken modell ditt schabrak ska ha. Rider du i en dressyrsadel ska du välja ett dressyrschabrak, och rider du i en hoppsadel ska du välja ett hoppschabrak. Även om du rider i en allroundsadel ska välja ett hoppschabrak, eller allroundschabrak som de ibland också kallas. Detta eftersom sadelkåpans utformning allt som oftast är för välvd för att passa dressyrschabrak. Utöver design och utseende finns det dock fler faktorer att fundera över. Bortsett från det uppenbara som schabrakets mått och storlek, behöver du också ha bland annat material, komfort och funktion i åtanke. Vi vill ge dig de bästa förutsättningarna för att bli nöjd, därför guidar vi dig här genom frågor och funderingar, och erhåller samtidigt ett brett utbud schabrak, i hopp- dressyr- och allroundmodeller, som alla har de gemensamma nämnarna smakfull design och bra kvalitet med genomtänkta detaljer. I vårt sortiment hittar du enbart etablerade, tillförlitliga varumärken som bland annat Back on Track och Kingsland samt Eskadron och Cavalleria Toscana.

Ta hänsyn till schabrakets uppgifter vid ditt köp

Ett schabrak är egentligen inte ett måste. En sadel ska vara av så pass bra kvalité, och utprovad för optimal passform på din häst eller ponny, att inget underlägg ska krävas. I de flesta fall använder man snarare ett schabrak för att man vill skydda sin utrustning från hästen. En sadel är en dyr investering och för att öka dess hållbarhet och säkerställa att den inte blir påverkad av smuts och svett, är ett schabrak ett måste.

För att inte stänga in svetten behöver du tänka på ditt materialval. Ett funktionsmaterial som är snabbtorkande och fuktavvisande är generellt sett ett krav, såvida det inte är en ovanligt kall dag och du enbart ska genomföra ett lugnare pass där hästen inte svettas. Likaväl som att du inte skulle ut och springa i jeans och en tröja som stänger inne svetten ska du inte heller köpa och använda schabrak som har samma förmåga.

I vissa fall är det svårt att hitta en sadel som sitter helt perfekt och då kan schabraket vara till hjälp på flera vis. Schabrak är till exempel stoppade för att bidra med extra stötdämpande effekt, vissa mer än andra. De kan också hjälpa till att hålla sadeln på plats, speciellt om det är försett med silikonbeläggning eller annan typ av anti-slip. Även en sadelpad kan bidra med hjälp för båda ovan nämnda problem.

Matchande schabrak och huva – för snygga ekipage

Den estetiska biten ska inte underskattas. Speciellt på tävlingsbanan vill man givetvis presentera ett trevligt helhetsintryck som ekipage. Du kan matcha ditt schabrak med till exempel hästens benlindor, dina ridkläder eller med en huva. Oavsett om du föredrar ett stilrent uttryck, med ett svart eller vitt schabrak, typiskt inom dressyren, eller vill ha färgglada schabrak i grönt, rosa, orange eller rött, vilket kanske är mer populärt inom hoppningen, så kan du med lätthet hitta det du söker hos oss. Vi har också ett stort utbud av schabrak med glitter och bling, bland annat från Equiline och deras omåttligt populära schabrak med E-logga. Ett annat lyxigt alternativ är schabrak med detaljer i fårskinn eller ludd, som också lätt kan matchas med benskydd i samma utförande för ett enhetligt uttryck. Kentucky är ett bra exempel på ett varumärke som erbjuder just detta. De är kända för sina veganska produkter med artificiell päls.

Hur ska ett schabrak ligga för att undvika skav och tryck?

Manken är ett av hästens absolut känsligaste partier, och ett schabrak som inte är sytt för att undvika tryck på manken kommer skapa obehag. Det framkallar ungefär samma känsla som om du skulle dra i schabraket på var sida om hästen. Välsydda schabrak som ger rygg och manke utrymme är värt att investera i. Nuförtiden sys de flesta schabrak mer eller mindre på det här sättet, med mankfrihet. Men ett lite dyrare schabrak är ofta betydligt stabilare och hålls uppe bättre än ett schabrak som är tillverkat i ett billigare material som lätt kan vika sig.

Schabraket får vidare inte ha några veck under sadeln som kan skapa skav eller obehag. Schabraket ska ligga plant under sadeln och dras upp framtill så att det ligger kant i kant med framvalvet, för att undvika att det lägger sig på manken – speciellt när du dragit åt din sadelgjord. Börja alltid med att lägga ditt schabrak längre fram än vad det egentligen ska ligga och dra det sedan bakåt i rätt position, för att säkerställa att alla hårstrån ligger i rätt riktning, återigen för att minimera risken för skav och obehag.

Behövs kardborreknäppen för att hålla schabraket på plats?

Detta kan variera lite från fall till fall. Traditionellt sett så sitter det ett fäste i sadelgjorden och ett fäste framtill. Idag görs dock många schabrak med bara ett av dessa alternativ, så det bästa sättet för dig att ta reda på om det behövs, är att se hur schabraken du har idag rör sig. Tillför spännena inget så skaver dem bara på sadeln i onödan och då kan du lika gärna välja ett schabrak utan, för att bespara din sadel så gott det går.

Hur ofta ska man byta schabrak?

Hur ofta du ska byta ditt schabrak beror helt och hållet på hur skitigt det är. Har du en häst som tränas mycket och hårt behöver du byta det ofta, eftersom det blir svettigt. Är du noga med att rykta din häst innan du sätter på din utrustning, och sedan inte rider hästen svettig, behöver du inte byta alls lika ofta. Det är dock viktigt att du byter ut det då och då ändå, eftersom det samlar på sig både damm, håravfall och bakterier med tiden som din häst kan reagera på. För att inte behöva tvätta det allt för ofta kan du med fördel ta för vana att borsta av håret från undersidan samt hänga schabraket på tork efter ett svettigt ridpass. Investera i åtminstone två schabrak så att du alltid har ett du kan använda medan det andra ligger i tvätten.

Stäng
Filtrera Filtrera

Dina val

Kategorier
Allround-, hoppschabrak Dressyrschabrak Schabrak med E-logga Vojlockar
Varumärke
ANKY Back on Track BR Catago Covalliero Equiline Eskadron Freejump Hansbo Sport HKM Horse Guard Horseware Kentucky Kingsland Lami-Cell Protector QHP Veredus
Storlek
Cob Full Liten ponny Ponny Shetland X-full
Färg
Beige Blå Brons Brun Grå Grön Gul Guld Lila Orange Rosa Roséguld Röd Silver Svart Vit
Visa produkter
Artikel 1-32 av 249
Hoppschabrak Octagon Grå
10
fr. 989 kr fr. 1099 kr
Dressyrschabrak NC Grafitgrå
799 kr
Hoppschabrak Octagon Marinblå
10
fr. 989 kr fr. 1099 kr
Vojlock Teddy Natur
Back on Track
949 kr
Dressyrschabrak NC Noble Blå
44
fr. 449 kr fr. 799 kr
Dressyrschabrak Isabell Svart
70
180 kr 599 kr
Hoppschabrak Octagon Vit
10
fr. 989 kr fr. 1099 kr
Schabrak Velvet Ljusblå
799 kr
Schabrak Classic Svart
799 kr
Dressyrschabrak Venus Ljusblå
30
461 kr 659 kr
Logga in
Choose country
Continue to horseonline.se