Flugmedel & Sommarprodukter

Sommaren bjuder på sol, värme och grönska, men den kommer också tillsammans med en hel del insekter som inte är fullt så uppskattade. Flugor, mygg, bromsar och knott, tillsammans med flertalet andra insekter, kan orsaka stora skador på hästen. Håll dem därför borta och ge hästen ett behagligt liv med hjälp av flugmedel och insektsspray.

Läs mer

Flugmedel och insektsspray för häst – viktigare än man tror

Man får inte glömma bort att hästarna är betydligt mer utsatta för insektsangrepp än vad vi är. De vistas ute mycket mer än vad vi människor gör, speciellt under sommarbetet då de allt som oftast går ute dygnet runt. Det kan därför vara svårt för oss, som inte befinner oss i samma miljö och situation, att förstå hur illa det kan vara.

Vi kan med lätthet känna igen hur irriterande ett litet myggbett kan vara, tänkt då hur jobbig det är för hästen som dels inte kan vifta bort insekterna på samma vis som vi kan, och dels inte kan klia sig när den väl blivit biten. Om hästen är oskyddad består dess angrepp också högst troligt av mer än ett myggbett, även om det oftast inte är just myggen som är värst för hästen. Använd flugmedel och/eller insektsspray för att underlätta för din häst och ge den en skön tillvaro.

Så, om inte myggen är värst - vilka är det då?
Styngflugan känner de flesta till. Den lägger sina ägg på hästens framben och bog, och när äggen kläcks uppstår en våldsam klåda, vilket i sin tur gör att hästen biter och slickar på dessa partier och får i sig larverna. Dessa utvecklar sig sedan till inälvsparasiter och för att få bort dem måste man avmaska hästen.

Knott anses dock vara de värsta insekterna för hästen. En svärm med knott kan bita hästen så pass att det påverkar hästens blodcirkulation, som i sin tur kan ge skador på hjärtmuskeln, ge blodtrycksfall och i slutändan leda till hjärtstillestånd.

Även bromsar kan vara mycket jobbiga. Bromsen biter hästen hårt och kan lämna sår med rinnande blod efter sig. Detta gör givetvis ont och kan resultera i att hästen skenar i hopp om att komma undan bromsen, vilket i sig kan vara farligt. Bortsett från det kan bromsarna också sprida infektionssjukdomar.

Förutom förrädiska sjukdomar, allergier, rinnande och irriterade ögon, svullnader, utslag, infektioner och plågsamma bett, som allt kan undvikas med hjälp av insektsmedel, är det precis lika irriterande för hästen att ha flugor surrandes i ansiktet eller krypandes på kroppen, som det är för oss människor. Skillnaden är dock att flugorna dras mer till hästen än till oss, delvis på grund av hästlukten och delvis på grund av att de bland annat både slickar i sig både hästens blod och tårvätska. En flughuva eller ett flugpannband och ett flugtäcke är därför ett bra komplement till hästens flugskydd.

Vad ska du välja för flugmedel till hästen – flugspray eller flugkräm?

Svaret är egentligen båda, för bästa resultat. Ett flugspray, eller insektsspray, fördelar produkten fint och täcker en stor yta med endast ett sprut, det är därför ett ekonomiskt och effektivt flugskydd. Det är smidigt att spraya på för ett bra skydd på nolltid. Man ska dock vara försiktig med flugmedel och insektsmedel runt hästens ögon, mun och slemhinnor. Därför är kombinationen av flugspray och flugkräm optimal. Flugkrämen punktapplicerar du tillskillnad från spray, som delvis är svår att rikta mot en specifik, liten yta, men också lätt kan färdas vidare i luften till oönskade ställen. Flugkrämen däremot är dryg och riskerar inte att rinna iväg, och placeras med lätthet med precision runt ögon, mun och liknande ställen.

Insektsmedel för din häst som är rädd för sprayljud

Många hästar tycker att ljudet från sprayflaskor är obehagligt. I de allra flesta fall går detta att träna bort, men under tiden ni tränar behöver hästen ändå ett fullgott skydd mot flugor, knott, mygg, fästingar, bromsar och andra insekter. Eftersom flugspray inte är ett alternativ, annat än till just träningen då kanske, så kan du använda flugkräm eller sommarkräm, som erbjuder samma motståndskraft som ett spray. Det är lite mer svåranvänt på en stor yta än vad spray är, men håller din häst skyddad och bekväm.

Bästa flugsprayen för häst

Det bästa medlet mot flugor och insekter för häst kan variera. Man kan därför behöva testa sig fram för att se vad som är mest effektivt i just ert fall. De flesta flugsprayer fungerar genom att dölja hästens lukt med en annan, skarpare doft som insekterna inte gillar och därmed inte dras till – utan snarare drar sig bort ifrån. Hästens egen kroppslukt och insekternas preferenser kan dock ha inverkan på resultatet. Det mest populära flugmedlet kommer hur som helst från Absorbine och heter Ultra Shield flugspray. Ett annat mycket omtyckt insektsmedel är Renons flugspray från Trikem. Även Effol flugspray är mycket uppskattat. Vet du inte vilket flugspray du ska välja, men är ute efter det bästa på marknaden, rekommenderar vi dig att välja något av dessa. Samtliga är, förutom flugmedel, också myggmedel och fungerar dessutom som medel mot knott, bromsar, fästingar, hästflugor och andra insekter.

Naturligt flugmedel för häst

Tänk på att hästens man, svans och lugg, är dess naturliga flugskydd. Undvik därför att klippa dessa och håll dem inte heller flätade, då försvinner hästens naturliga sätt att skydda sig från insekter. Ha dem istället utsläppta och håll dem i gott skick med hjälp av pälsglans.
Stäng
Filtrera Filtrera

Dina val

Varumärke
Absorbine BR Cavalor Effol Fyra Ess Horse Guard K9 NAF QHP Trikem Vegebom Willab
Visa produkter
Artikel 1-25 av 25
Logga in
Choose country
Continue to horseonline.se