Tränsbett - Rakt, tvådelat och tredelat bett

Tränsbett är den absolut vanligaste typen av bett och består av två bettringar med en mundel som kan variera i form och storlek. Raka bett, tvådelade bett och tredelade bett i metall är de vanligaste men man ser också många bett som har en mundel klädd i gummi eller
Läs mer
någon form av mjukt giftfritt plastmaterial för att passa bättre för känsliga hästar. Raka tränsbett är också möjliga att få med tungfrihet för att minska trycket på hästens tunga.

Tränsbett är det vanligaste bettet

Ett vanligt tränsbett är ett grundläggande bett som man utgår ifrån vid i stort sett all ridning. Det används vid ridskolor, av såväl nybörjare som rutinerade och det är det vanligaste bettet att använda när man vänjer in unghästen vid bett i munnen. Många hästar har aldrig något annat bett än ett vanligt tränsbett och klarar sig alldeles utmärkt på det. Ett vanligt tränsbett är mildare än hävstångsbett och hissbett, som till exempel pelham och gagbett, vilket gör att de är lämpliga för barn eller ryttare utan så mycket erfarenhet.

Rakt bett, tvådelat eller tredelat?

Vilket bett man ska välja är naturligtvis väldigt individuellt och beror på flera olika faktorer. Av de här tre varianterna, rakt, tvådelat och tredelat tränsbett, så kan man generellt säga att alla tre är ganska milda. Fler brytpunkter blir mildare eftersom då kan hästen själv trycka undan bettet till viss del med tungan. Ett tredelat blir med andra ord det mildaste, ett tvådelat därefter medan ett rakt bett anses något skarpare då hästen inte själv kan göra plats i munnen. Alla de här tre sorterna är som sagt relativt milda bett i jämförelse med andra varianter. I slutändan är det ändå ryttarens hand som avgör hur skarpt ett bett är och inte om det är rakt eller delat. Andra faktorer som kan avgöra vilket bett som passar bäst är till exempel hur din häst ser ut i munnen. En del veterinärer och studier som gjorts pekar på att ett rakt bett orsakar i mindre utsträckning bettrelaterade skador i munnen och en del förespråkar att variationen är viktig och att man därför bör skifta mellan rakt och ledat bett för att variera tryckpunkterna. Prova dig fram vilket bett din häst trivs bäst på och kom ihåg att låta en veterinär eller hästtandläkare undersöka din hästs mun regelbundet för att hålla den sund och skadefri.
Stäng
Filtrera Filtrera

Dina val

Varumärke
Beris Bombers BR Horse Guard Källquist Equestrian Metalab Shires Stübben Trust
Storlek
100 105 11.5 110 115 12 12.5 120 125 13 13.5 130 135 14 14.5 140 145 15 150 155 160 85 95
Visa produkter
Artikel 1-32 av 45
Logga in
Choose country
Continue to horseonline.se