Ridspön för hoppning och dressyr

Ridspö används som ett komplement till övrig ridutrustning och kan verka som en extra hjälp i kommunikationen mellan häst och ryttare. Ett ridspö är inte till för bestraffning av hästen utan som en förtydligande och pådrivande hjälp och i vissa situationer korrigering.
Läs mer
Som korrigering används ett ridspö endast då det är nödvändigt, som till exempel för att undvika en farlig situation.

Dressyrspö

Ett dressyrspö är ett längre och lite tunnare, avsmalnande spö som oftast har en liten tunn flärp eller snärt längst ut. Dressspöet används väldigt nätt och med små rörelser kan man peta, dutta eller så kallat touchera hästen för att kommunicera och förmedla olika hjälper och signaler. Detta kan göras både från marken och uppsuttet. När ett dressyrspö används från marken ses det ofta som ryttarens eller människans förlängda arm och används för att peka eller peta på hästen för exakta signaler. Ryttaren behöver röra handen ytterst lite för touchera hästen med dressyrspöet, det är endast väldigt små rörelser som behövs. Man toucherar hästen på ställen där den ska aktivera sina muskler för att komma i rätt läge i olika typer av samling. Ett dressyrspö är som sagt främst till för att förtydliga kommunikationen mellan häst och ryttare och används endast vid träning, det är ej tillåtet att ha med in under ritten på dressyrtävling. Ett dressyrspö är oftast runt 100-110 centimeter långt.

Hoppspö

Ett hoppspö är till för att användas på hästens bog och är därför mycket kortare än dressyrspöet. Hoppspöet är något tjockare jämfört med det tunna dressyrspöet och har en lite större eller bredare flärp längst ut som kallas klatsch, denna består oftast av skinn eller någon typ av konstläder. Klatschen är till för att ge ifrån sig ett ljud som ska göra hästen uppmärksam. En vanlig längd på hoppspön är 60-65 cm men det finns också längre. Vikt och längd kan vara avgörande faktorer för vad man tycker är bekvämt och vilket spö man väljer. Hoppspö får användas på hopptävling och aktuella regler säger att det får vara max 75 centimeter långt. I Tävlingsreglementet för respektive gren kan du läsa om alla regler som gäller hästens och ryttarens utrustning på tävling. Som tidigare nämnt så är inget spö till för att bestraffa hästen men kan användas för korrigering om det är nödvändigt.

Allroundspö

Ett allroundspö skulle man kunna säga är ett mellanting mellan ett hopp- och dressyrspö, lite längre än hoppspöet och lite kortare än dressyrspöet. En del allroundspön har en ögla som man trär runt handleden för att undvika att man tappar det.
Stäng
Filtrera Filtrera

Dina val

Varumärke
Fleck Källquist Equestrian
Färg
Blå Brun Svart
Visa produkter
Artikel 1-9 av 9
Logga in
Choose country
Change country
Continue to horseonline.se