Sporrar - för lätt kommunikation mellan dig och din häst

Med sporrar kan du som rutinerad ryttare uppnå nästintill osynliga hjälper. Detta är fördelaktigt främst inom dressyren, men även inom hoppning och andra discipliner. Sporrarna hjälper dig att inverka med så små medel som möjligt och ge snabba, pulserande och lätta signaler för optimal kommunikation och en harmonisk ritt.

Läs mer

Vad är sporrar och vad används sporrar till?

Sporrar är ett fantastiskt hjälpmedel för den rutinerade ryttaren och används för att kunna inverka på hästen med så små hjälper som möjligt, speciellt inom dressyren, men även inom hoppning och andra grenar. Sporren fästs med hjälp av remmar runt ridstöveln eller ridskon och ska användas för att förfina kommunikationen mellan ryttare och häst. Istället för att jobba hårt och intensivt med skänkeln, för en häst som kanske är lite stum, ska sporren göra att det enbart behövs en lätt touch, vilket ska vara att föredra för både häst och ryttare. Sporren ska glida nerifrån och upp, inte inifrån och ut, som många kanske tror. Detta innebär att ryttaren vid användning av sporrar behöver lyfta lite på hälen och sedan sänka den omgående igen, för att använda dem rätt. När hästen är i rörelse ska sporren röra sig i takt med hästen, precis som skänkeln alltid gör, så att man enbart förstärker hästens eget gung, och sedan fångar upp med en förhållning i handen. När skänkeln är i normalläge ska sporren inte ligga emot hästen. Många hästar är tillräckligt lyhörda, känsliga och mottagliga för skänkeln utan sporrar och i dessa fall är dem överflödiga. Vissa hästar kan till och med bli stressade av sporrar, och på hästar som dessa ska dem inte användas alls. Sporrar ska enbart användas på hästar som tar emot och accepterar signalerna på ett avspänt vis.

När är man redo att rida med sporrar?

Det är jätteviktigt att man som ryttare kan rida med god balans och använda fina, lätta hjälper innan man börjar använda sporrar. Sporrar är enbart till för rutinerade ryttare och ska användas för att kunna ge hästen så små och fina signaler som möjligt. Hästen uppfattar sporren vid endast en lätt beröring, så den får absolut inte användas på ett sådant sätt att den skapar obehag eller skada på hästen, eller som ett verktyg för att driva på eller straffa hästen.

Vilken typ av sporrar ska man ha?

Det finns många olika typer av sporrar för att passa olika ändamål. Till största del beror valet av sporrar på vilken inverkan du vill ha på hästen och hur lätt du vill kunna komma åt hästen med sporren. Men även vilken inriktning du har i ridningen kan spela roll. Sporrar är vanligast inom dressyr och western, men ses även i hoppning, fälttävlan, working equitation och andra grenar.

Längden och utformningen på sporren, eller egentligen sporrhalsen, är det som avgör hur lätt du kommer åt hästen med den. En lång sporre är inte skarpare än en kort sporre, vilket man kanske kan tro, utan det är sporrspetsens utformning som avgör hur skarp den är. Längden du ska välja beror på bland annat på hur stilla du vill och kan vara med din skänkel. Desto längre sporre, desto mindre rörelser behöver du göra för att inverka på hästen. Har du en känslig häst kan en för nära kontakt vara en nackdel. Valet av längd på sporren påverkas också av hästens kroppsform och ryttarens längd. Är hästen av det rundare slaget kan man behöva lite längre sporrar än om den är normalbyggd till smal. Rider en kort ryttare på en stor häst, där fötterna hamnar mitt på hästens revben, ska korta sporrar användas, likaväl som att en lång ryttare behöver långa sporrar när fötterna hamnar under hästens mage. Man väljer alltså inte långa sporrar för att få en skarpare inverkan.

Det finns framför allt tre olika typer av sporrar som avgör hur lätt det är för ryttaren att inverka på hästen; böjda sporrar, raka sporrar och svanhalssporrar. De förstnämnda är snälla sporrar av den mildaste typen. Dessa sporrar placeras neråtböjda på foten och lämnar bra utrymme mellan hästen och sporren, vilket gör att ryttaren måste anstränga sig mer för att komma åt med sporren. När den väl kommer i kontakt med hästen nuddar dessutom en större del av sporrhalsen hästens sida, vilket fördelar trycket över en större yta. Den raka sporren är något skarpare än föregående typ, eftersom den enbart fördelar trycket på den lilla yta som spetsen nuddar vid. Svanhalssporrar är, till skillnad från den förstnämnda typen, istället uppåtböjda. Dessa är därför optimala för ryttare med väldigt långa ben, eftersom man då inte behöver dra upp benen överdrivet mycket vid skänkling.

Hur skarp sporren är avgörs som sagt av dess spets. De vanligaste modellerna är sporrar med kula, sporrar med trissa och fyrkantssporrar. Kulsporrar är snälla, milda sporrar, sporrar med trissa har en rörlig skiva bak som glider efter hästens sida. Dessa kan se skarpare ut än vad dem egentligen är. Fyrkantssporren är den skarpaste typen. Den kantiga ytan gör att enbart en liten del av spetsen nuddar hästen, till skillnad från en rundad variant. Därför fördelas trycket på en liten yta och gör fyrkantssporren skarp.

Sporrar på tävling

Det finns olika bestämmelser kring vilka sporrar som får användas på tävling samt hur sporrarna ska sitta. I Sverige säger reglerna att sporrarna måste vara av metall samt att de inte får vara konstruerade på ett sådant vis att de kan såra eller sarga hästen. De flesta sporrar, åtminstone av den böjda sorten, har ett upp och ett ner, och måste bäras åt rätt håll. Det finns också regler kring hur sporren får vara utformad. Håll dig uppdaterad kring vad som gäller för just din gren i senaste TR (Tävlingsreglementet).

Hur långa sporrar får man ha i dressyr?

För stor häst finns det inga begränsningar i sporrarnas längd inom dressyren. Sporrarna måste dock ha släta skänklar som är svagt rundade och ej vinklade uppåt. Sporrhalsen måste vara avrundad eller trubbig, och om materialet på denna avviker från metall, med t.ex en kula i plast, så är det okej. Sporrhalsen måste också vara av rak eller neråtböjd modell. Uppåtböjda svanhalsar är ej tillåtna. De vanligaste längderna är mellan 15-35 millimeter.

Hur långa sporrar får ponnyryttare bära vid dressyrtävling?

Ponnyryttare får bära sporrar med en maximal längd på 15 millimeter vid dressyrtävling. Sporrar med trissor är ej tillåtna.

Vilka sporrar är tillåtna vid hoppning?

I hoppningen får du använda vilka sporrar du vill, bortsett från sporrar med tandade trissor. Trissor med släta kanter är tillåtna. Sporrarna måste dock vara vända åt rätt håll på foten.

Gäller samma regler för ponnyryttare? Och hur långa sporrar får ponnyryttare bära vid hopptävling?

Förutom ovan regler måste ponnyryttare också se till att sporren är antingen avrundad eller av trubbig typ, samt att halsen är maximalt 15 millimeter lång, precis som i dressyren.

Vad gäller för fälttävlan angående sporrar i terrängmomentet?

För alla tre prov i fälttävlan är sporrar valfritt, alltså även för terrängmomentet. Sporrarna måste dock vara vara av den trubbiga typen, ha en halslängd på maxiamlt 40 mm (20mm för ponnyryttare) samt enbart peka rakt bak eller nedåt. Impuls- och dummy-sporrar är tillåtna, så också sporrar med släta trissor. Sporrar med tandade trissor är förbjudna.

Hur ska sporrar sitta?

Sporrarna ska placeras emot hälkappan, så att dess vinkel pekar rak bakåt. På vissa ridstövlar och ridskor finns det ett integrerat sporrstöd som minimerar risken för att sporren hamnar fel. Glöm inte att komplettera dina sporrar med sporremmar som håller dem på plats. Vi har ett handplockat utbud av kvalitetssporrar och remmar, utvecklade för den moderna ridsporten, för att du med säkerhet ska kunna hitta ett par som du blir nöjd med. Utforska vårt sortiment av välkända varumärken som Jin Stirrup, Stübben och Parlanti och tveka inte att kontakta vårt kunskapsrika team om du behöver hjälp med att hitta rätt.
Stäng
Filtrera Filtrera

Dina val

Varumärke
by Equality Line Dyon Freejump Hansbo Sport Källquist Equestrian Parlanti Passion Stübben
Storlek
15 20 25 35 OneSize
Färg
Brun Grå Svart Vit
Visa produkter
Artikel 1-20 av 20
Sporrar med Trissa 20mm
Källquist Equestrian
359 kr
Sporremmar Svart
289 kr
Sporremmar Svart/Silver
by Equality Line
199 kr
Sporremmar Svart
Parlanti Passion
229 kr
Sporrar Rak
25
Källquist Equestrian
fr. 269 kr fr. 359 kr
Sporremmar Brun/Silver
by Equality Line
199 kr
Sporremmar Svart Lack
Parlanti Passion
229 kr
Sporremmar Brun
289 kr
Sporrar 15 mm
429 kr
Sporrar med Kula
Källquist Equestrian
359 kr
Sporrar Spur´One Rund Svart
10
647 kr 719 kr
Sporremmar Svart
10
269 kr 299 kr
Flätade Sporrar 20mm
419 kr
Sporrar Spur´One Disk Svart
10
890 kr 989 kr
Sporremmar Brun
Parlanti Passion
229 kr
Logga in
Choose country
Continue to horseonline.se