Flugtäcke - ridflugtäcke till häst och ponny

Sommarhalvåret är en härlig period, som både ryttare och hästar njuter av på många sätt, men det är också en period då flugor och mygg svärmar och kan göra tillvaron mycket plågsam. Många hästar lider enormt av blodsugande myggor, bitande insekter och flugor som ständigt sätter sig i ansiktet och runt ögonen på dem. Vissa hästar och ponnyer utvecklar sommareksem på grund av detta av, vilket är en insektsallergi. Ett flugtäcke eller eksemtäcke är därför ofta ett måste under de värsta månaderna.

Läs mer

Vad är ett eksemtäcke?

Ett eksemtäcke har egentligen samma funktion som ett flugtäcke – det skyddar hästen mot flugor och andra insekter. Skillnaden är att ett eksemtäcke delvis har tätare tyg och delvis mer tyg, vilket i kombination ger ett bättre och mer täckande skydd än ett flugtäcke. Eksemtäcket har inte sällan ett förlängt, heltäckande magskydd, som även täcker utsatta områden så som juver och ljumskar. Allt som oftast har det också hals, fast eller avtagbar, samt i vissa fall även integrerad huva eller åtminstone skydd över nacken. Sidorna är även dem förlängda, likaså svansskyddet, för ett fullgott skydd.

Eksemtäcke eller flugtäcke – vad ska du välja?

Vilket du ska välja beror på hästens behov och förhållandena i den miljön som hästen vistas i. Både eksemtäcken och flugtäcken är lätta och har mycket bra andningsförmåga, så att luften kan cirkulera fritt och hästen inte riskerar att bli överhettad.

Det sägs att våra svenskfödda hästar klarar svenska sommarplågor bättre än importerade hästar, islandshästar och ponnyer. Har du en mycket känslig häst är ett eksemtäcke att föredra. Har du däremot en häst som kanske inte behöver ett heltäckande skydd kan det vara skönare för hästen att inte vara så påklädd.

Oavsett vad du väljer bör du se till att täcka hästen tidigt, redan innan insekterna hunnit bli fullt aktiva, och därefter fortsatt täcka hästen fram tills att insekterna försvunnit. Hos oss hittar du ett handplockat utbud av de bästa flugtäckena och eksemtäckena på marknaden, så som Bucas flugtäcken, där Freedom och Buzz-Off är storfavoriter, men även Horseware, där vi erbjuder Amigo, Rambo och Mio, bland andra högt uppskattade modeller. Du hittar också eksemtäcken från Shires och Hansbo för att nämna några.

Flugtäcken och eksemtäcken med UV-skydd för bästa verkan

Förutom sommareksem, orsakade av insektsallergi, är det också många hästar som lider av soleksem. Hästen behöver dock inte ha utvecklat eksem för att vara i farozonen. En häst som spenderar mycket tid utomhus under sommaren exponeras till stor del av farliga UV-strålar, och precis som vi människor så kan även hästar bränna sig i solen. Det är främst vita eller ljusa hästar, hästar med rosa mule eller hästar med vita partier, så som bläsar eller strumpor, som drabbas. Men vilken häst som helst som är under ständig påverkan av solen kan bli utsatt. Ett flugtäcke eller eksemtäcke med UV-skydd är därför att föredra. För extra utsatt partier, så som mulen till exempel, kan du även behöva smörja in hästen med solkräm.

Flugridtäcke – ge din häst optimalt skydd även under ridning

Det är tyvärr inte bara under hästens betesgång som insekter tränger sig på. Vid ridning, eller annan träning, då hästen blir varm och svettas, kan hästen upplevas som ett ännu mer attraktivt byte, då hästlukten som attraherar insekterna förstärks. För att säkerställa att hästen är skyddad även under träning är ett ridflugtäcke väl värt att utrusta den med. Du kan även använda en flughuva vid ridning för att göra tillvaron mer behaglig för din häst eller ponny. Flughuvan avskärmar dessutom ljusstrålarna och hjälper hästen att se bättre i starkt ljus.

Flugtäcke zebra sägs förvirra flugor

Flugtäcken med zebramönster har blivit riktigt populära. Man kan kanske tro att det enbart är på grund av utseendemässiga skäl och att det helt enkelt är snyggt eller kul att täcka sin häst i zebraränder. Anledningen är dock en helt annan. Undersökningar har nämligen visat att flugor blir förvirrade av mönstret och därmed inte ser hästen. Ett zebramönstrat täcke avfärdar flugor och insekter och minimerar alltså angreppen. Flugtäcke zebra tillsammans med ett flugspray, eller annat flugmedel som kamouflerar hästens lukt, kan kanske därför vara det bästa sättet att hålla insekterna borta.

Stäng
Filtrera Filtrera

Dina val

Varumärke
Bucas Covalliero Eskadron Hansbo Sport HKM Horse Guard Horseware Kentucky Premiere Shires
Storlek
100 105 110 115 120 125 130 135 140 145 155 160 165 170 75 85 95 Cob Full Large Medium Ponny Small X-Large XX-Large
Färg
Beige Blå Brun Flerfärgad Grå Grön Gul Röd Silver Svart Vit
Visa produkter
Artikel 1-32 av 46
Eksemtäcke UV-skydd Ljusbrun
1299 kr
Mio Flugtäcke Beige
649 kr
Eksemtäcke UV Beige/Svart
10
629 kr 699 kr
Flugtäcke med Hals Basic Beige
10
395 kr 439 kr
Flug/eksemtäcke Amigo Ripstop Hoody Blå
15
1189 kr 1399 kr
Eksemtäcke med Hals Grå
1729 kr
Flugtäcke Mesh Silver
1799 kr
Logga in
Choose country
Continue to horseonline.se