Pelhambett och babypelham - bett med hävstångseffekt

Pelhambett och babypelham är en typ av hävstångsbett som kännetecknas av att de verkar genom hävstångseffekt. Alla hävstångsbett har en typ av skänkel, en förlängning av bettet nedanför den vanliga bettringen, som utgör själva hävstången.
Läs mer
När man fäster tygeln i den så bildas en hävstång. Styrkan på bettet avgörs till stor del utefter hur långa skänklarna är. Ju längre skänklar desto mer hävstångseffekt och därmed skarpare effekt.

Babypelham - kortare skänklar ger mindre hävstång

Numera är babypelham vanligast förekommande av de här två hävstångsbetten. Babypelham är ett lite mildare alternativ till det traditionella pelhambettet, där skillnaden är att babypelham har kortare skänklar. I och med kortare skänklar blir hävstångseffekten mindre och därmed anses babypelham som något mildare än det traditionella pelhambettet. Båda typerna av pelhambett kan med fördel ridas med dubbla tyglar, då kan man kontrollera bettets inverkan genom att variera hur mycket tryck som läggs i själva hävstången respektive i den vanliga bettringen och variera efter behov. Vill man rida med en tygel så finns det olika typer av deltan att använda som fördelar trycket mellan den vanliga och den nedre bettringen på ett hävstångsbett. Ett tips om du vill göra ditt pelhambett ännu mildare är att ha ett träns med ett bredare nackstycke med en enklare vaddering.

Kindkedjans funktion hos hävstångsbettet

Hävstångsbett som pelham används tillsammans med en kindkedja med vilken man reglerar hur mycket bettet kan vinklas när man tar i tygeln, det vill säga hur skarp hävstångseffekt man kan få. Det är viktigt att kedjan passas in korrekt och inte spänns för hårt eller för löst. Man kan säga att kedjan fungerar som ett “stopp” för hur mycket hävstång man kan få och vanligtvis spänner man kedjan så att bettets skänkel vid ett tygeltag kan röra sig ungefär 30 procent alternativt bilda en 45-gradig vinkel mot hästens mungipa. En lösare kedja ger större vinkel och därmed skarpare effekt.

Pelham med eller utan gummi

Förutom olika längd på skänklarna så finns pelhambett även i olika utföranden när det gäller själva mundelen. Det finns oledade, tvådelade och tredelade pelhambett. Materialet i mundelen kan också variera och det finns pelhambett både med eller utan gummiklädd mundel. Hos Horseonline hittar du pelhambett av hög kvalitet från välkända varumärken, varmt välkommen med din beställning.
Stäng
Filtrera Filtrera

Dina val

Varumärke
Beris Bombers Horse Guard Metalab Protector Stübben Trust
Storlek
100 105 110 115 120 125 130 135 140 145 OneSize
Visa produkter
Artikel 1-21 av 21
Babypelham Gummi RS HG
499 kr
Pelhamstropp Rep Brun
89 kr
Pelhamdelta Corri HG Svart
89 kr
Kindkedjeskydd Gel HG Svart
79 kr
Pelhambett 3-delat HG
Horse Guard
499 kr
Pelhamdelta Cheval HG Svart
199 kr
Babypelham Comfort soft
10
fr. 1691 kr fr. 1879 kr
Pelhamdelta Cheval HG Brun
199 kr
Pelhamstropp Rep Svart
89 kr
Pelhambett Läder Pinchless
30
fr. 979 kr fr. 1399 kr
Pelham Läder, kort skänkel
10
fr. 1817 kr fr. 2019 kr
Blue Pelham 55
Bombers
2059 kr
Pelhamdelta Matador HG Brun
149 kr
Pelhamdelta Matador HG Svart
149 kr
Pelham 55 Happy Tongue
1749 kr
Pelham Port
Trust
1899 kr
Logga in
Choose country
Continue to horseonline.se