Sadelpaddar - Olika funktioner & material

Användandet av sadelpaddar är verkligen en vetenskap i sig. I många fall använder man en pad för att justera sadelläget och få den att ligga bättre, i andra fall kan man vara ute efter en stötdämpande effekt, eller att förhindra att sadeln glider.
Läs mer
Något som kan vara bra att tänka på är att ta hjälp av någon kunnig inom området ifall man själv inte är så van då ryggen är känslig och det är enormt viktigt att sadeln sitter bra. Här går vi igenom lite olika typer av sadelpaddar som kan vara bra att känna till.

  • Gelpad/Stötdämpande: Stötdämpande paddar av olika slag används som det låter, för att ta upp stötar och används brett av många olika typer av ryttare och hästar. En gelpad kombinerar ofta fördelarna med en anti-slip pad då den håller sadel och schabrak stilla, samtidigt som den har riktigt bra stötdämpande egenskaper
  • Memory Foam: Paddar med en insida i memory foam har kraftigt ökat i popularitet och har många bra egenskaper. De verkar dels tryckutjämnande, men också stötdämpande på ett bra sätt. Fördelen är också att padden formar sig efter varje hästs minsta knöl eller ojämnhet, samtidigt som den anpassar sig på samma sätt mot sadeln och kan därför ha en utjämnande effekt som många uppskattar.
  • Fårskinnspaddar: Kan verka både justerande och stötdämpande, här är det behovet som styr tillsammans med hur sadeln ligger. Idag finns fårskinnspaddar i både klassiskt fårskinn men även syntetiska varianter. Syntetiska har en hel del fördelar när det kommer till livslängd och att bevara färg och form, här är prislappen ofta en indikation på kvalitén där de bästa numera direkt kan mäta sig med äkta fårskinn.
  • Antislip-pad: I vissa fall glider sadeln även om de ligger bra på hästen, detta kan till exempel bero på hästens anatomi över ryggen. En antislip-pad används för att sadel och/eller schabrak ska ligga stilla och inte glida. Dessa är ofta väldigt tunna och påminner mycket om en gelpad, där den senare ofta är tjockare och mer stötdämpande än en ren anti-slip pad, som ska inverka minimalt på sadelläget.
  • Höjande fram/bak: Det finns även olika paddar som kan placeras för att höja fram- eller bakvalv. Dessa bör användas av mer rutinerade ryttare eller någon som är kunnig kring sadelinpassning. Antingen tittar man på en hel pad som är uppbyggd fram eller bak, alternativt så finns det varianter som kommer som halva paddar, det vill säga bara bak eller fram delen. Dessa är ofta i gel och kan lägga på en annan gelpad.
  • Paddar med ilägg: Paddar med ilägg används av många sadelinpassare då man enkelt kan justera höjden bak och fram med enkla inlägg och på så sätt justera hur sadeln ligger. Bra vid till exempel unghästar som ändrar och musklar sig.
Stäng
Filtrera Filtrera
Varumärke
Acavallo Akton Animo Equiline Eskadron Hansbo Sport LeMieux Shires
Storlek
Cob Full Large Medium OneSize Ponny Small
Färg
Beige Blå Brun Flerfärgad Grå Gul Svart Vit
Artikel 1-32 av 41
Ultra No Slip Pad
199 kr
Pad Hexa Softgel Svart
1299 kr
Sadelpad Fauxfur
819 kr
Sadelunderlägg ylle
1049 kr
Sadelunderlägg fårskinn
1229 kr
W-Pad Brun
1795 kr
Fårskinnspad Argo Svart
1749 kr
Memory Foam Pad Svart
1199 kr
Gelpad perforerad
599 kr
W-Pad Marinblå
1795 kr
W-Pad Grå
1795 kr
Gelpad fram
Hansbo Sport
399 kr
W-Pad Svart
1795 kr
Memory Foam Pad Brun
1199 kr
Sadelpad justerbar
Hansbo Sport
549 kr
Gelpad
Hansbo Sport
479 kr
W-Grip Pad Svart
1549 kr
W-Pad Vit
1795 kr
Logga in