Magazine

Bra tips när du ska köpa ridbyxor

Bra tips när du ska köpa ridbyxor

För att få ut det mesta av ridturen eller träningspasset så är val av ridbyxor A och O, både när det gäller säsongsanpassning med härligt varmfodrade byxor på vintern eller tunna svalkande på sommaren. Även materialval är viktigt samt om man ska gå med klassiska ridbyxor eller nyare typer av ridleggings eller ridtights.
Ofodrade eller fodrade?
En grundläggande frågeställning är om man ska välja fodrade eller ofodrade byxor, och här kan det vara bra att tänka på vart i landet man bor. Södra Sverige har normalt sett kortare vintrar där ett par ofodrade byxor (i något grövre tyg) kan fungera precis lika bra i kombination med långkalsonger de kallare dagarna. Går man något längre upp i Sverige kan istället ett par fodrade ridbyxor vara mycket tacksamt. Det finns även olika nivåer av fodring och de med ett tunnare och mjukare fleecefoder eller liknande är såklart bekväma även när temperaturen når några plusgrader. 

Hög eller låg midja?
Höjden på midjan kommer ofta ner till tycke och smak hos användaren. Hög midja är något som trendat starkt de senaste åren och är också särskilt vanligt när det kommer till ridtights eller ridleggings. Värt att titta på är också bredden på linningen, där en del föredrar en bredare linning som kan hjälpa till att hålla byxorna bättre på plats, medan vissa istället föredrar en smalare linning. 



Ska jag välja ridtights eller vanliga ridbyxor?
Valet är såväl smaksak som funktionsfråga. Klassiska modeller är ofta något tjockare och stabilare, har ofta längre livslängd, samt att det finns fler valmöjligheter i form av skoning, passform och liknande. Ett par väl sittande ridbyxor har alltid fungerat bra och kommer så även göra framåt. Med det sagt så har ridtights och ridleggings vuxit explosionsartat senaste tiden - inte bara inom ridsporten, utan i många olika sporter, träningsformer och även till vardags. En stor fördel med tights är att de generellt är lätta och nätta, följsamma, sitter bra på kroppen och dessutom ofta väldigt prisvänliga. Ridtights och ridleggings är suveräna att använda i vardagen och är ett basplagg som allt fler ryttare har som sin absoluta favorit i stallgarderoben. Tights kan även ha fördel genom kompression, vilket är bra för cirkulationen och ligger tätt runt musklerna. Kompressionen bidrar till att man får mer kraft och minskar skaderisk. Även om majoriteten av de ridbyxor vi erbjuder på Horseonline är av tekniskt material, så kan ofta tights i tekniskt material vara än vassare på att leda bort svett och fukt från kroppen, och ytterligare mindre risk för skav. En nackdel är dock att de normalt slits snabbare än ridbyxor. 

Hur tvättar jag rätt för att bevara passformen?
Idag går i stort sett alla att tvätta i maskin i 40 grader (vissa 30 grader), kolla dock alltid på tvättlappen så modellen just du har inte avviker. Greppskoningen som är det vanligaste idag är mycket bättre nu än när den först kom och tål både slitage och tvätt på ett helt annat sätt än för några år sedan. Värt att tänka på är att tvätta vita ridbyxor och tights för sig, helt enkelt för att undvika tråkiga missöden… Strykning, torktumlare och torkskåp ska helst undvikas för alla ridbyxor och tights - särskilt de av tekniskt material (vilket är nästan alla på Horseonline.se). Likaså bör sköljmedel undvikas. Allt för en lång hållbarhet!

Vilka ridbyxor trendar just nu?
Just nu ser vi en markant ökad efterfrågan på stretchiga funktionstyg (så som bi- och 4vägsstretch), och inte minst just ovan nämnda ridtights och ridleggings. Dessa tillsammans med greppskoning är starka trender som kommer vara aktuella en bra tid framöver, när fler och fler inser vilken krävande sport ridsporten faktiskt är och vilket krav de ställer på material och funktion.

Vilken färg ska jag välja?
Färg är ju självklart individuellt, men ett par i marinblå färg är alltid en bra start, då dessa håller färgen väldigt bra och är framförallt lätta att matcha med övrig utrustning. Marinblått är också den färg som flest människor passar i, vilket gör det till ett säkert kort att börja med. När man väl har ett par trogna pasplagg är på plats kan man absolut ta ut svängarna mer för att pigga upp garderoben. Viktigt att tänka på är att om du är tävlingsryttare så är det vita ridbyxor som gäller.


Se alla våra populäraste ridbyxor och tights här

 Bloggmeny
Logga in
Choose country
Change country
Continue to horseonline.se