Magazine

Välj rätt skoning på ridbyxorna

Välj rätt skoning på ridbyxorna

Vilken typ av skoning ska jag välja till ridbyxorna? När vi pratar om skoning så är det två saker som man tittar på. Det första är skoningens placering - helskodda eller knäskodda, det andra är vilket material som skoningen är tillverkat av. Typ av skoning gäller för både klassiska ridbyxor, såväl som ridleggings och ridtights, men de senare två kommer egentligen bara i ett material.
Typer av skoning
Mycket har hänt vad gäller just materialen de senaste åren och ridbyxor har idag primärt två typer av material på skoningen, greppskoning eller mockaskoning (finns även tygskoning men väldigt ovanligt). Vi använder de två begreppen som samlingsbegrepp, sen kan de självklart finnas varianter inom varje. Det vanligaste är däremot att byxor med greppskoning är med någon variant av silikon, medan mockaskoning är tillverkat i just mocka eller i syntetisk imitation. Historiskt är det mockaskoning som använts, medan greppskoning har kommit de senare åren och har idag till stor del tagit över marknaden.

Vilket material ska jag välja?
  • Mockaskoningens fördel är dess slitstyrka och hållbarhet. Mockaskoning har en längre livslängd på bekostnad av ett något sämre grepp. Denna variant rekommenderar vi dig som vill ha ridbyxor du kan använda länge, där högsta prestation inte är huvudfokus, utan snarare pålitlighet över tid.
  • Silikonskoningens fördel är då istället ett överlägset grepp, men mot beskostnad på livslängd, dessa kommer slitas snabbare. Den vanligaste jämförelsen här är däcken på en bil - du har riktigt bra grepp mot vägen så länge däcken är nya och med bra mönster, men de kommer slitas med tiden. Det bör tilläggas att silikongrepp idag är långt bättre än de som kom för några år sedan, vilka slets ut väldigt fort jämfört med dagens silikonskoning som med nyare teknik har en bättre hållbarhet. Vi rekommenderar ridbyxor med greppskoning i första hand för dig som är tävlingsryttare eller tränar regelbundet och behöver byxor eller tights som presterar optimalt. Dessa ger ett överlägset grepp i sadeln mot mocka eller liknande material.


Knä eller helskoning
Inför valet av ridbyxor står du inför ytterligare ett ställningstagande, efter valet av skoningsmaterial, nämligen helskodda eller knäskodda ridbyxor. Helskoning ger ett märkbart bättre grepp, medan knäskoning iställer erbjuder mer rörelsefrihet. Många dressyrryttare väljer helskoning av den enkla anledningen att de sitter ned i sadeln i större utsträckning, medan hoppryttare i många fall föredrar knäskodda för dess flexibilitet. Slår vi ihop de två typerna ovan, alltså material på skoning med vart på byxorna skoningen sitter, så har man som ryttare faktiskt en stor möjlighet att styra greppet i sadeln ganska precist, vilket i grunden är vad skoning handlar om. Om man skulle ranka greppet du får mot sadeln så får du absolut bäst grepp med helskodda ridbyxor med silikonskoning, medan knäskodda med mockaskoning ger minst grepp och då istället ger bäst rörelsefrihet.


Knäskodda ridbyxor från Ego7 - Jumping VB


Ridtights och ridleggings – enbart greppmaterial
Det sista att ta med sig kring skoning är att även om klassiska ridbyxor har ovan val, så trendar olika typer av ridtights och ridleggings oerhört starkt och dessa kommer så gott som alltid med greppskoning (silikon). Prisnivån är också i många fall lägre på tights jämfört med klassiska, vilket gör att det mer värt att satsa på greppskoning, trots att det slits snabbare.

Se alla ridbyxor här

 Bloggmeny
Logga in
Choose country
Continue to horseonline.se