• Fri Frakt 
  • Fria Returer & Byten 

Hur mäter man bett?

Du kanske har ett bett hemma som är perfekt i storleken men du skulle vilja prova en annan modell? Traditionellt så tar man med bettet till butiken och jämför, men med den uppsjö som finns idag så lär du hitta betydligt fler på webben och därför tänkte vi visa hur du korrekt mäter ditt bett för att veta vilken storlek du ska beställa.
Först och främst, bett tillverkas i längder om hela och halva storlekar. Vanligast är de halva där storlekarna skrivs 11,5, 12,5 osv. Däremot så har det kommit fler bett, särskilt raka, som finns i hela längder som 11, 12, 13 osv. Nedan ser du en bild på hur du korrekt mäter ett vanligt tvådelat bett, mellan bettringarna och med bettet ordentligt utsträckt.
Klassiskt tvådelat bett, mät mellan ringarna med bettet ordentligt utsträckt.
Vissa bett kan se lite klurigare ut som till exempel Golden Wings från Stübben. Här är det viktigt att tänka på att det vi mäter är det hästen kan ha i munnen, så vi mäter med andra ord mellan vingarna som ni ser på bilden nedan.
På Golden Wings betten mäter du bara delen som är i hästens mun, inte "vingarna".
Samma metod använder du på alla bett, du mäter delen som är i munnen, mellan ringarna på ett tränsbett, skänklarna på ett pelham och så vidare. Tänk bara på att sträcka ut alla bett så mycket det går. Nedan ser ni ett sista exempel sen är vi övertygade om att ni kommer kunna mäta vilka bett ni än hittar där hemma, annars får ni höra av er så hjälper vi gärna till!
Babypelham från Beris, både med lite tungfrihet och bettplattor, flytta plattorna så dom inte är i vägen och mät rakt över.

Golden Wings - varför är de betten så populära?

Namnet Golden Wings kommer från "vingarna" vid hästens mungipor, vilka gör bettet 100% nypfritt.

Vi på Horseonline har fått en hel del frågor angående just Golden Wings-betten från Stübben och tänkte att vi här djupdyker i varför Golden Wings är så bra och vilka hästar de kan passa.

Känslan är att de flesta har sett eller stött på de här betten innan och många av er har säkert även frågat er själva vad det är som är så speciellt med de här betten? Det finns faktiskt många anledningar att välja Golden Wings men vi ska hålla oss till tre av de största fördelarna.

Om vi börjar med det mest grundläggande, nämligen materialet. Till skillnad från klassiska rostfria material så är de här tillverkade i en kopparblandning som gör att bettet smakar sött och blir varmt fortare. Detta leder i sin tur till att hästen accepterar bettet lättare och salivproduktionen ökar.

Nästa stora del är den ergonomiska designen, alla modeller är utformade för att följa hästens anatomi och ligga så bra i munnen som möjligt. Oavsett om det är det enkla tvådelade eller det tredelade 4 i 1 bettet så har Stübben alltid det här i fokus. Ligger det inte bra i munnen så spelar det ingen roll vilket material det är i eller vilka funktioner det har i övrigt.

Den ergonomiska utformningen är ytterliagre en fördel med Golden Wings-serien.

Till sist så har vi självklart också anledningen till namnet Golden Wings, nämligen “vingarna”. Dessa gör att bettet är 100% nypfritt, det kan aldrig klämma eller nypa i hästens mungipor som vanliga bett med lösa ringar lätt gör. De gör också att bettet ligger stilla i munnen och i en korrekt position för att man som ryttare ska få bästa möjliga kontakt med hästen.

Vi tycker att det är väldigt bra som ett första bett för unghästar då det blir en behaglig första upplevelse men passar också känsliga hästar eller hästar som lätt får skav i mungiporna. Självklart går det alldeles utmärkt att använda på andra hästar också då det är ett bett som blir väldigt behagligt för hästen.

Något mer ni undrar? Maila eller ring oss så svarar vi gärna på dina frågor!

Nya Soft Up Classic från Freejump - Hur bra är den?

Nytt från Freejump, Soft Up Classic, som ska vara en mer klassisk stigbygel. Vem passar den? Vad är det för fördelar? Är den lika säker som de tidigare? Allt detta och mer får du svar på nedan.

Freejump har under senare år breddat sitt utbud rejält och det finns nu en hel del olika stigbyglar, stigläder, schabrak med mera att välja bland. De allra flesta är nog ändå bekanta med stigbyglarna Soft Up Lite och Soft Up Pro som har funnits ett tag och som syns på nästan varenda tävling vid det här laget. Nu inför 2018 så har Freejump släppt en helt ny stigbygel som skiljer sig kraftigt utseendemässigt och till viss del även vad gäller funktioner. Vi pratar självklar om den nya Soft Up Classic som började skeppas ut till ridsportbutiker världen över i slutet på 2017. Men vad är det då som skiljer och vad har den för fördelar?

Först och främst är Classic tillverkad i första hand för kvinnor. Fästet där du sätter stiglädret är helt rakt vilket avlastar bäckenet och passar bättre för kvinnor rent anatomiskt. Den är också betydligt nättare i modellen än till exempel Soft Up Pro. Just det öppna fästet för stiglädret är väldigt smidigt då man lätt kan haka av stigbygeln och rengöra den.

Soft Up Pro jämfört med Soft Up Classic

Stigbygeln har en metallkärna som ska kunna fungera stötdämpande och enligt Freejump så har den nya designen gjort att just stötdämpningen är 5% högre än Pro modellen. Detta tillsammans med en bred platta gör att den blir väldigt bekväm att rida i. Freejump har alltid varit bra på att göra bekväma stigbyglar som avlastar knä och rygg och här har man då tagit det ytterligare ett steg. Plattan är också gjord för att hjälpa hälen att hamna i ett bra läge samtidigt som man bibehåller full kontakt med stigbygeln.

Sist men absolut inte minst så har vi ju självklart säkerheten. Den yttre skänkeln är i ett flexibelt material som gör att den kan böjas utåt om man trillar av vilket gör att du lättare kommer ur stigbygeln. Säkerhetstänket är centralt för Freejumps design och här har man jobbat vidare med det konceptet som man har på de andra modellerna.

Den flexibla yttre skänkeln gör att du lätt kommer ur om du faller från hästen.

Överlag så känns den här som ett väldigt bra tillskott till Freejumps utbud av stigbyglar och vi tror att modellen kommer bli riktigt populär. Kommer den kunna mäta sig med storsäljarna Soft Up Pro och Soft Up Lite? Återstår att se.

Friskvårdsbidrag för ridsport - se vad som gäller!

Länge har riktlinjerna för friskvårdsbidraget mötts av frustration från utövare inom flera sporter, inte minst inom ridsport. Äntligen har vi fått en ändring! Från den 1 januari 2018 är ridning godkänd för att ansöka om skattebefriat friskvårdsbidrag.

I grund och botten är det nu arbetsgivaren som bestämmer vad som ingår i ett friskvårdsbidrag, och nivån. Det avgörande är dock att aktiviteten ska vara motion, men i vilken form har alltså nu mindre betydelse. Viktigt att särskilja är dock utrustning för motionsaktiviteten, detta omfattas inte. Du kan till exempel inte använda friskvårdsbidraget till att köpa nya schabrak eller ett par Freejumps.

Godkänt:

✓ Ridhusavgift

✓ Medlemsavgift till företag (AB) där moms redovisas

✓ Lektionsridning på ridskola*

✓ Voltige, dressyr, hoppning, fältritt hos en ridskola*

✓ Ridlektioner av olika slag, enskilt eller i grupp*

✓ Anlita tränare/ridlärare för träning på egen häst**

Inte godkänt:

- Avdrag för utrustning

- Stallhyra/stallplats

- Foder

- Tävlingar

- Medlemsavgift till förening

- *Kostnaden för en träning får inte överstiga 1000 kr per tillfälle

- **Avdrag medges inte om tränaren kommer hem till din fastighet där du bor och har hästen uppstallad.

Produkter
Övrigt