Att hitta en bra och säker ridhjälm behöver inte vara svårt. Samtliga ridhjälmar i vårt breda utbud är både CE-märkta och VG1-godkända, vilket gör att du inte behöver fundera över tryggheten i ditt val. Hos oss kan du istället fokusera på vad du tycker är snyggt och vad som passar dig bäst.
En godkänd ridhjälm för tävling – vilken du än väljer i vårt sortiment
En ridhjälm kan vara avgörande för utfallet av en olycka. Att använda hjälm inom hästsportens alla discipliner är en självklarhet, speciellt under tävling då det är ett krav. Säkerhetsmärkningar för ridhjälmar är till för att säkerställa att du som ryttare har ett fullgott skydd vid användning av din hjälm.
En ridhjälm räknas som personlig skyddsutrustning och grundregeln för det är att den ska vara CE-märkt. CE-märkning är ett intyg från tillverkaren som innebär att hjälmen uppfyller EU:s grundkrav på säkerhet. Utöver CE-märkning finns det olika tilläggsmärkningar som visar att produkten uppfyller en viss standard. VG1 är ett exempel på en sådan tilläggsmärkning. VG1-märkningen påtalar att ridhjälmen har testats enligt en viss standard.
Alla våra ridhjälmar är CE-märkta och VG1-godkända och uppfyller standardkraven för att få användas på tävling. Mer information om reglerna finns hos konsumentverket och Svenska Ridsportförbundet.
Hur ska en ridhjälm sitta?
- Din ridhjälm ska sitta bekvämt. Det är viktigt att den inte är lös, men den ska heller inte sitta för tajt och skapa obehag.
- Ridhjälmen ska skydda din panna, tinning och hjässan ner till nacken, alltså hela skallen.
- Skärmen ska peka rakt fram i horisontellt läge, det vill säga inte för högt och inte heller neråt mot ögonen.
- Hjälmen ska sitta stadigt på plats och inte kunna glida ur sin position.
Ridhjälm – storlek och passform
Storleken på hjälmen anges i centimeter och avser huvudets omkrets. Mät din hjälmstorlek genom att mäta runt huvudet, strax ovanför ögonbrynen, med ett måttband. Måttet i centimeter motsvarar storleken du ska ha på din ridhjälm. Exempel; är ditt huvud 58 cm i omkrets, ska du ha storlek 58 i din hjälm.
Vissa ridhjälmar är rundare i formen, andra är mer ovala, detta gör att vissa hjälmar passar dig bättre respektive sämre, beroende på vilken huvudform du har. De flesta moderna ridhjälmar anpassar sig väl efter din huvudform ändå, eftersom de är försedda med justerbara insatser och liners som formar sig efter ditt huvud. För absolut optimal komfort kan du själv byta liner eller inställningar på hjälmen så att din ridhjälm är väl anpassad efter dig. Kask och Kep är bara några av våra populära varumärken som är anpassningsbara på detta vis.
Så här provar du ut din ridhjälm:
- Sätt på hjälmen utan att knäppa den. Böj nacken framåt och skaka ditt huvud för att kontrollera storlek och passform. Hjälmen ska sitta fast och inte röra sig om den passar. Detta kan också kontrolleras genom att stå upprätt och försiktigt vicka hjälmen fram och tillbaka med dina händer. Använder du dig av den sistnämnda metoden ska huden i din panna röra sig med hjälmen vid bra passform. Rör sig enbart hjälmen över ditt huvud är den antingen för stor eller så är formen för rund eller oval för din huvudform.
- När du hittat en hjälm som passar ditt huvud ska du justera käkremmen, så att den sitter tajt under hakan mot halsen. När ett finger får plats mellan rem och hals är remmen väl åtspänd.
- Om din ridhjälm är justerbar - spänn åt eller lossa reglaget i nacken så att det känns bra.
- Ställ in 5- eller 3-punktshakbandet så att fästet där remmarna möts sitter strax under örat.
Hur länge håller en ridhjälm?
Generellt sätt brukar man säga att man ska byta hjälm ca vart 3:e år. Detta beror på att plasten som hjälmen är tillverkad i har en begränsad hållbarhet och ett bäst-före-datum. Efter ca 3 års tid försämras det stötdämpande materialet, då det blir torrt och därmed mindre elastiskt, vilket resulterar i en sämre upptagningsförmåga av energin från ett slag – ridhjälmen ger dig alltså inte samma skydd efter ett par års tid, oavsett om den aldrig varit med om ett avfall eller tagit emot några direkta slag. För att öka din ridhjälms hållbarhet bör du alltid följa bruks- och skötselanvisningar som medföljer hjälmen och alltid förvara din ridhjälm på en torr och ren plats, gärna på en hjälmhängare, ej i direkt solljus. Du bör också alltid använda en skyddspåse eller hjälmväska till hjälmen när du packar ner den och/eller bär med den till stallet.
Hur ofta ska man byta ridhjälm?
Precis som ovan nämnt bör din hjälm bytas med ca 3 års mellanrum. Har du dock ramlat av hästen, och din ridhjälm har fått ett slag, rekommenderar vi att du byter ut den omgående. När din ridhjälm mottagit ett slag blir tekniken i den försämrad och motståndskraften mot framtida slag är inte lika bra. Detta innebär att ditt skydd inte heller är optimalt. Det går inte att se från utsidan hur ridhjälmen mår på insidan, därav bör du alltid byta din ridhjälm efter fall där du slagit i huvudet.
Av ovan nämnda anledningar rekommenderar vi dig därför heller inte att köpa en begagnad ridhjälm. Du vet inte vad den ridhjälmen varit med om.
Snygga ridhjälmar för barn och junior såväl som dam och herr
Oavsett om det är en ridhjälm för dressyr, hoppning eller annan disciplin inom hästsporten så kommer självklart säkerheten alltid först. Att ridhjälmen sedan är anpassad för just den gren du utövar är också viktigt. Inom fälttävlan är det till exempel inte tillåtet med solskärm på ridhjälmen, av just säkerhetsskäl. Men även stilen är viktig, inte minst för att sätta en personlig touch till utrustningen och skapa en helhet i ekipagets uttryck.
I dressyren kan en klassisk dressyrhjälm i sammet, eller en ridhjälm med bling vara ett elegant val, medan det på hoppbanan kanske är vanligare att se färgglada ridhjälmar i allt från roséguld och rosa till glitter. Att svart och brun är de vanligaste förekommande färgerna på ridhjälmar kommer kanske inte som en överraskning. Flera tillverkare tillåter dig dock att skapa en unik ridhjälm med egen design. I vårt sortiment erbjuds detta alternativ bland annat av det omtyckta märket, Samshield.
Vad du än är i behov av kan du vara säker på att hitta en säker ridhjälm som passar både till form och smak – oavsett om det är till barn eller junior, såväl som till vuxen dam och herr. Vi har ett brett utbud av snygga och prisvärda ridhjälmar från marknadsledande varumärken så som Charles Owen och Back on Track, för att du enkelt ska hitta den bästa ridhjälmen för dig.