Pälsfällning & Pälssättning hos Häst
Beroende på vart i landet din häst befinner sig kan tiden då pälsfällning och pälssättning pågår skilja sig åt. Även om pälsbytet ofta associeras med säsongsbyten och temperaturskillnader, påverkas hårväxten faktiskt mest av antalet soltimmar per dag. Generellt sett börjar hästarna sätta sin sommarpäls i januari-februari, in på vårkanten, för att senare ge plats åt en tjock vinterpäls någon gång mellan augusti och november.
På vissa hästar kan pälsbytet gå obemärkt förbi, andra påverkas väldigt mycket. En del hästar kan bli trötta och nedstämda. Många kan tappa hull och muskulatur, då kroppen prioriterar pälssättningen framför att sätta muskler och hull, speciellt under vårkanten. Det är väldigt individuellt - så håll koll på din hästs behov.

Pälsfällning & Pälssättning hos Häst
Beroende på vart i landet din häst befinner sig kan tiden då pälsfällning och pälssättning pågår skilja sig åt. Generellt sätt börjar hästarna sätta sin sommarpäls i januari-februari, in på vårkanten, för att senare ge plats åt en tjock vinterpäls någon gång mellan augusti och november.
På vissa hästar kan pälsbytet gå obemärkt förbi, medan andra påverkas väldigt mycket. En del hästar kan bli trötta och nedstämda. Många kan tappa hull och muskulatur, då kroppen prioriterar pälssättningen framför att sätta muskler och hull, speciellt under vårkanten. Det är väldigt individuellt - så håll koll på din hästs behov.

Tillskott som sägs underlätta
Det sägs att tillskott av B-vitamin, under hästens pälsfällningsperiod, kan hjälpa och underlätta för hästens energi- och proteinomvandling under den, för kroppen, tuffare perioden.
B-vitamin
B-vitamin
Rykta hjälper bäst
Det som hjälper bäst för att bli av med den gamla pälsen snabbt är att rykta hästen mer. Pälsfällning och pälssättning kan också ge hästen klåda, så en intensivare ryktning under dessa perioder brukar av den anledningen också vara mycket uppskattad. Utöver klassiska ryktborstar och piggborstar är svettskrapan ett effektivt hjälpmedel för att få bort överflödig päls.
Borstar
Borstar & Pälsskrapor
Klippning
Vissa hästägare väljer att klippa sin häst, dels för att hjälpa hästen att bli av med den fällande pälsen. Detta bör man vänta med tills processen med pälsfällning och pälssättning är klar, då hästens allmäntillstånd annars kan påverkas negativt och den nya pälsen kan bli dålig som följd. När processen är klar kan du dock med fördel klippa din häst, och sedan fortsatt klippa den med jämna mellanrum fram till nästa pälsfällningsperiod. Detta gör bland annat att din häst svettas mindre vid arbete samt att den torkar snabbare efteråt.
Klippmaskiner & Tillbehör
Klippmaskiner & Tillbehör
Risken för skav ökar
Under pälsfällningsperioderna ökar risken för skav på hästen från täcken och utrustning. Förutom att hålla hästen ren från lera och väta som kan bidra ytterligare till skav, samt variera mellan olika täcken och utrustning för att minska friktionen på ett och samma ställe, kan man också använda sig av bogskydd, sporrksydd, mankskydd m.m. för att skydda utsatta områden. Man kan också byta ut benskydd, schabrak och liknande till luddbeklädda sådana, samt fästa ludd på tyglarna, för att nämna några tips.